Parlamentul a votat revocarea din funcție a Avocatului Poporului, Renate Weber

Deputații și senatorii au votat, miercuri, proiectul de hotărâre privind revocarea Renatei Weber de la conducerea instituției Avocatul Poporului. S-au înregistrat 247 de voturi „pentru”, 32 ‘împotrivă’, iar un parlamentar nu a votat.

În timpul dezbaterilor, deputatul PNL Ioan Cupșa a susținut că Avocatul Poporului, Renate Weber, a încălcat grav legea și Constituția, menționând că aceasta nu și-a îndeplinit mai multe obligații legale. „Vă cer să nu uităm că Avocatul este al poporului, nu al celor care îl numesc. Actualul Avocat al Poporului a încălcat prevederile Legii 35 din 1997, nu și-a îndeplinit mai multe din obligațiile legale care erau reglementare prin această lege. A încălcat, astfel, prevederile constituționale, mai precis articolul 59, alineatul 1 din Constituție”, a declarat deputatul Ioan Cupșa, menționând că Avocatul Poporului ar trebui să-și desfășoare activitatea în limitele legii. El le-a cerut parlamentarilor să voteze pentru revocarea din funcție a Avocatului Poporului, menționând că a încălcat cu bună știință Convenția împotriva torturii, scrie AGERPRES.

Deputatul USR Andrei Lupu a acuzat-o pe Renate Weber că „nu a știut decât să-i servească pe cei care au numit-o”, deși a demonstrat de-a lungul carierei sale că este un om competent. „M-aș fi bucurat să o vedem pe doamna Weber astăzi dispusă să ne asculte, dar sunt sigur că de undeva ne privește foarte îngrijorată de funcția ei. (…) Stimată doamnă Weber, încep prin a vă spune că sunt absolut convins că sunteți un om competent și care ați demonstrat de-a lungul carierei și a atribuțiilor pe care le-ați avut că știți să vă exercitați funcția. În schimb, în ultima perioadă, ați demonstrat o altă problemă majoră, și anume că funcția ați știut să v-o exercitați în mod egoist, în interes propriu, în interesul celor care v-au numit în funcția pe care ați ocupat-o vremelnic. Dincolo de faptul că ați avut diferite inițiative, probabil că ceea ce este cel mai important este că n-ați știut decât să îi serviți pe cei care v-au numit”, a afirmat deputatul USR.

Pe de altă parte, senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat că Avocatul Poporului nu are nicio vină în cazul Caracal, caz invocat de parlamentarii Puterii, iar revocarea Renatei Weber este o decizie care vine contra interesului poporului. „Revocarea Avocatului Poporului este o decizie care vine contra interesului poporului. Am văzut raportul Comisiilor juridice, uitați-vă puțin pe sesizare, sunt cel puțin trei lucruri care sunt de-a dreptul halucinante. În primul rând, este invocat incidentul de la Caracal (…). Nu Avocatul Poporului are o vină acolo și această vină, dacă există undeva, ar trebui căutată pornind de la textul Constituției. Cred că autorii sesizării și autori raportului Comisiilor juridice, pe care nu îi acuz de ignoranță, dar vă rog să nu fiți părtași la ilegalitate, confundă textele din Constituție. Articolul 58 – Avocatul Poporului, mandat de 5 ani pentru apărarea drepturilor și libertăților persoanelor fizice. Suntem la capitolul drepturile și libertățile fundamentale. Această instituție nu face parte din structura de stat, este chemată să apere drepturile și libertățile fundamentale”, a spus Cazanciuc în plenul reunit al Parlamentului.

Liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a declarat că revocarea Avocatul Poporului reprezintă o „execuție cu public” și o operațiune „de subjugare” a acestei instituții de către factorul politic. „Asistăm astăzi la execuția cu public a Avocatului Poporului și la o operațiune concertată de subjugare a acestei instituții de către factorul politic. Nu cred că poate să ne bănuiască cineva pe noi, AUR, de simpatii față de doamna Renate Weber, care altminteri s-a dovedit o campioană a corectitudinii politice ca flagel social și politic, de-a lungul întregii cariere a domniei sale. Însă păcatul grav pe care l-a săvârșit doamna Weber este că nu v-a cântat în strună, că a îndrăznit să se opună măsurilor stupide, greșite, aberante pe care le-ați luat pe timpul pandemiei și să apere poporul român. Din acest motiv, dumneavoastră vreți astăzi să îi luați capul. Nu sunteți însă în stare nici măcar să mimați democrația”, a afirmat Târziu în plenul reunit.

Senatorul Diana Șoșoacă a afirmat că Avocatul Poporului a fost singura instituție din România care „a ținut partea poporului român”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut