Părinții elevilor Liceului de Coregrafie: Studiul baletului clasic „online” – echivalent cu lipsa acestui studiu

Părinții elevilor Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca, Secția Coregrafie, solicită ministrului Educației susținerea și realizarea unui cadru legal, conform căruia copiii din școlile/ secțiile de coregrafie (cele care pot asigura măsurile de igienă, siguranță și prevenție împotriva COVID) să aibă dreptul la pregătire fizică în sălile de balet pe perioada pandemiei, indiferent de scenariul de incidentă a virusului SARS-COV2 în care se află localitatea respectivă.

Părinții își argumentează solicitarea prin aceea că studiul baletului clasic nu poate fi realizat în nici un alt spațiu în afara sălilor de balet. „Baletul clasic presupune: o încălțăminte specială (pointe), linoleum special de balet, o tehnică specială, ce impune prezența obligatorie a profesorului, fizic, lângă elev, bara de balet, oglinzi și, în mod special, un studiu metodic-etapizat de 8 ani, care nu permite întreruperea sau accelerarea ritmului ori recuperare în procesul de pregătire”.

„Liceul de Coregrafie „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca poate respecta absolut toate măsurile de igienă, siguranță, distanțare și prevenție împotriva COVID, datorită unui cumul de factori, probabil de neegalat în rândul entităților de învățământ și/sau sportive naționale: 9 săli de balet foarte mari, cu geamuri uriașe; grupe de studiu cu număr redus de copii (5‒14 elevi); nu este obligatorie utilizarea vestiarelor; studiile de balet se realizează la bară și la centrul sălii, astfel încât fiecare elev poate rămâne într-un perimetru delimitat ‒ bară și spațiu ‒ propriu, fără a interacționa cu ceilalți elevi pe parcursul exercițiilor; nu există necesitatea utilizării de către mai mulți copii a aceluiași echipament/ aparat; coregrafiile pot fi adaptate și create special, pentru a nu fi necesar contactul fizic cu alți elevi; o parte din elevii școlii sunt vaccinați sau înscriși pentru a se vaccina; părinții elevilor sunt de acord să respecte orice cerințe suplimentare, inclusiv testare săptămânală, dacă este cazul” – arată semnatarii solicitării adresate ministrului Educației.

Totodată, aceștia arată că, până în prezent, s-a pierdut deja un an de pregătire fizică, studiul baletului clasic „online” fiind, din păcate, „echivalent cu lipsa acestui studiu și poate fi interpretat drept întrerupere efectivă a procesului de educație vocațională”.

„Lipsa pregătirii fizice a elevilor timp de un an de zile în cazul baletului de performanță conduce la: pierderi iremediabile, retragerea mai multor copii din școala de coregrafie, scăderea nivelului performanței, dar, mai ales, poate conduce la anularea șanselor de a mai profesa vreodată în acest domeniu. Continuarea lipsei pregătirii fizice în sălile de balet va conduce categoric la anularea șanselor acestor copii la o carieră profesionistă în acest domeniu. Absolut toți actorii implicați în procesul de educare a acestor copii (profesori, maeștri coregrafi, elevi, părinți) sunt întru totul de acord că, dacă pierderea unui an întreg de activitate fizică a produs pagube uriașe, continuarea acestei situații va produce pagube absolut iremediabile și decisive din punctul de vedere al șanselor lor la carieră, indiferent de anul de studiu în care se află elevii” – arată Asociația Părinților din Liceul de Coregrafie „Octavian Stroia”.

În sprijinul solicitării lor, părinții amintesc că „dreptul fundamental la educație, precum și dreptul ca măsurile aplicate de către instituțiile statului român să fie nediscriminatorii și proporțional cu situațiile care le-au determinat sunt garantate de Constituția României, art. 32 și art. 53.

„Cu toate că instituțiile naționale abilitate au înțeles că, pe perioada pandemiei, sportivii de performanță trebuie să își continue pregătirea fizică, indiferent de scenariul localității, și au fost emise Ordine Ministeriale și HG în acest sens, elevii școlilor de coregrafie nu au beneficiat de același context legislativ, deși ar fi trebuit să aibă drepturi egale cu ceilalți copii care desfășoară activități fizice de performanță (cel puțin prin comparație cu gimnastica artistică de performanță). Pe cale de consecință, vă rugăm să luați act de cele de mai sus și să realizați, în cel mai scurt timp posibil, toate demersurile necesare pentru a reda acestor copii drepturile fundamentale la educație” – este mesajul adresat ministrului Educației de părinții elevilor Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”.

Contactată telefonic, doamna director Mariana Pintilie a declarat, pentru Făclia, că 90% dintre angajații școlii sunt vaccinați și că părinții au susținerea colectivului de cadre didactice în această solicitare.

„Ne dorim să lucrăm în continuare față în față. Avem o bază materială foarte bună, care permite respectarea condițiilor de distanțare și a normelor sanitare stabilite prin Ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății. Decizia însă nu aparține școlii, ci aparține autorităților” – a declarat directorul liceului, prof. Mariana Pintilie.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut