Parfum de Cluj

Peste 300 de soiuri de trandafiri, în plină înflorire, vor putea fi admirați, la sfârșitul săptămânii viitoare, la Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH) a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în cadrul evenimentului deja tradițional, organizat o dată pe an: „Parfum de Cluj”.

Vizitatorii vor avea ocazia să facă fotografii, vor avea parte de explicații în timpul turului ghidat, dar și de un dialog cu doamna tehnician Maria Giurgiu, care, la o vârstă respectabilă, s-a declarat încântată să împărtășească tuturor din amintirile adunate în cei peste 65 de ani de când îngrijește trandafirii stațiunii. De asemeni, specialiștii SCH care se ocupă de colecția de trandafiri vor oferi sfaturi despre creșterea acestora și vor răspunde întrebărilor din partea participanților.

”Este o mare bucurie pentru noi să primim clujenii într-o vizită în stațiune, iar acum va fi, poate, cel mai frumos eveniment al anului, fiind vorba despre sute de trandafiri înfloriți. Între aceste soiuri se află și aproape 50 de soiuri create la Cluj, 46 mai precis, de către specialiștii stațiunii, membri marcanți și conducători de-a lungul timpului ai Asociației Amicii Rozelor din România. Această renumită asociație se va reuni chiar în 3 iulie, la stațiunea noastră, și suntem tare bucuroși să găzduim evenimentul dedicat specialiștilor în domeniu”, declară directorul SCH, biolog dr. Lukacs Lehel.

Evenimentul, deschis clujenilor de toate vârstele, se înscrie în calendarul comunitar al universității și va avea loc vineri, 2 iulie, între orele 9:00 – 13:00, cu acces din str. Horticultorilor nr. 5. Participarea este gratuită.

Agenda reuniunii Asociației Amicii Rozelor din România va include, între orele 10:00 – 15:00, deschiderea expoziției de trandafiri, prezentarea celor 46 de soiuri create de specialiștii USAMV Cluj-SCH, vizitarea Rosariului, precum și discuții cu tematici diverse din activitatea asociației.

Înființată în anul 1953, Stațiunea de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca este o unitate horticolă complexă, cunoscută și recunoscută pe plan intern și internațional prin creațiile originale remarcabile obținute de colectivul de cercetători. Cercetătorul științific gradul I dr.ing. ștefan Wagner, un specialist binecunoscut în ameliorarea trandafirului, a fost, în perioada 1956-1999, autor a numeroase soiuri promovate și extinse în cultură. Activitatea sa de ameliorare este continuată în prezent de CS III drd. ing. Gabriela Roman.

Potrivit acesteia, colecția de trandafiri de la SCH cuprinde 320 de soiuri, 1.500 de hibrizi și 30 de elite din toate grupele de înflorire. „Activitatea principală la specia Rosa este ameliorarea în scopul diversificării sortimentului. Soiurile de trandafir omologate la SCH (46) sunt realizate după standarde internaționale de apreciere, bonitare, fiind prezente în colecția europeană de fond de germoplasmă din Belgia, Italia și Japonia. Explozia de culori, de forme și de parfum a soiurilor și hibrizilor din colecția și din câmpurile experimentale ale stațiunii, încântare pentru ochi și suflet, ne bucură de fiecare dată, iar acum, alături de Asociația Amicii Rozelor din România, invităm toți clujenii să se bucure de spectacolul unic al înfloririi trandafirilor”, declară Gabriela Roman.

Înființată în 1990 de specialiști și de iubitori ai trandafirilor și afiliată la Societatea Mondială de Roze (WRF), Asociația Amicii Rozelor din România are ca principal scop promovarea culturii trandafirului. În acest sens, agenda sa include organizarea de conferințe și demonstrații practice, participarea la evenimente similare din UE și la congrese WRF. De două ori pe an, asociația publică revista Rosarium, prin intermediul căreia ajung, la cei peste 600 de membri, cunoștințe profesionale de interes.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut