Parcuri, spații verzi și artere importante de circulație, modernizate la Cluj-Napoca

Primarul Emil Boc a vorbit, în deschiderea ședinței de consiliu local de vineri, despre stadiul lucrărilor de amenajare a parcurilor și a spațiilor verzi din oraș.

Proiectele „verzi” așteptate de clujeni

„În ce privește malurile Someșului, am fost și în această săptămână pentru a rezolva ultimele detalii tehnice necesare, pentru ca un proiect atât de important pentru calitatea vieții la Cluj – malurile Someșului- să fie realizat până la sfârșitul anului, conform angajamentelor europene. După datele din teren și analizele efectuate, începând cu 15 noiembrie se va putea intra în faza de recepție. Cu alte cuvinte, vrem să putem oferi clujenilor un nou spațiu de calitate și mare amploare, pe termen lung, și care să contribuie la creșterea calității vieții, a diminuării poluării. Deci, azi pot să vă spun că în 15 noiembrie vom declanșa procedura de recepție. Ne bucurăm să avem pe proiectul acesta, aproape o mie de arbori noi plantați și 1,2 hectare de spații verzi în plus față de ceea ce exista”, a declarat Emil Boc.

În ce privește Parcul feroviarilor, primarul a subliniat că, la ora actuală, se poate spune că până la sfârșitul anului, și această lucrare va fi finalizată.

„Parcul Observator, o lucrare complicată… vom avea inclusiv teren de sport și panou de baschet, solicitat de către oamenii din zonă, se permite o asemenea structură, alături de locul de petrecere în aer liber, precum pistele de alergat, loc pentru șah, și alte activități recreative, aparate de fitness, de joacă, fântână, un spațiu atât de necesar cartierului Zorilor și Europa. În ce privește dezbatera care a avut loc pe tema Someșul metropolitan, crearea acestui coridor verde și pietonal pe malurile Someșului din Gilău, Florești, Cluj-Napoca, Apahida, cu extindere în Jucu, Bonțida, Gherla și Dej, în viitor, derulăm aceste dezbateri în fiecare localitate care are contribuție la acest proiect si am început cu Clujul. Este un proiect de mare amploare și de viitor al orașului nostru. Dezbaterile vor continua”, a spus primarul.

Arteră importantă din oraș, modernizată și inaugurată

Începând de vineri, s-a pus în funcțiune instalația de semaforizare de la intersecția străzilor Oțetului-Ilie Măcelaru-Uzinei Electrice. Astfel, trecerea prin intersecție se va realiza cu respectarea fazelor de semaforizare implementate.

Ca și element de noutate adus de noua organizare geometrică a intersecției este permiterea circulației atât dinspre strada Uzinei Electrice, cât și dinspre strada Ilie Măcelaru spre strada Oțetului, către Calea Mănăștur.

Măsura are drept scop creșterea siguranței tuturor participanților la trafic care circulă prin această intersecție.

Proiectul privind modernizarea străzilor Calea Mănăștur, Calea Moților-intersecție cu strada George Coșbuc, strada Uzinei Electrice, strada Oțetului și Strada Mărginașă este unul complex.

Modernizarea coridorului pe axa est-vest s-a realizat prin reducerea suprafeței carosabile, rezultând pe Calea Mănăștur 4 benzi de circulaţie cu gabarit redus, având fiecare lăţimea de 3 m.

Pentru axa nord-sud s-a prevăzut realizarea unei artere directe, care să asigure legătura rutieră, velo și pietonală in mod direct, pe traseul Pod Garibaldi – Str. Uzinei Electrice – Str. Oțetului – Str. Mărginașă, prin realizarea exproprierilor necesare și construirea unui pod peste Pârâul Morii, însoțite de extinderea străzii Oțetului la 4 benzi de circulație, introducerea de benzi ciclabile pe ambele sensuri de circulație și extinderea spațiilor destinate trotuarelor.

Pe strada Mărginașă s-a prevăzut lărgirea la 3 benzi în zona intersecției cu Calea Mănăștur – Calea Moţilor, pentru asigurarea lățimilor minime necesare circulației auto în siguranță și pentru realizarea spațiului de încadrare pentru preselectarea direcției de circulație (stânga-dreapta).

Toate interesecțiile și trecerile de pietoni de pe segmentele de stradă asupra cărora s-a intervenit prin proiect au fost semaforizate, într-un sistem inteligent de management trafic, adaptiv și prevăzut cu sisteme de prioritizare a mijloacelor de transport public față de circulațiile auto private.

Primarul Emil Boc a vorbit despre importanța acestui proiect.

„În această dimineață )n.red vineri), alături de colegii mei, am avut plăcerea să deschidem o arteră de circulație importantă, a Clujului. Este una dintre cele mai complexe artere de circulație din Cluj – acest nod pe care îl avem Calea Mănăștur – Calea Moților- Uzinei electrice- Oțetului și Mărginașă, finalizat, permițând în toate direcțiile să se realizeze trafic, este un nod important de decongestionare a traficului din zona centrală, realizat după o viziune de ultimă generație și de calitate. Felicit constructorul pentru că termenul de a începe procedura de recepție era 1 decembrie. A reușit cu aproape o lună mai devreme, deci iată că se poate. Pe scurt, dacă veniți din Mănăștur, puteți merge, evident, înspre centru, la dreapta pe Mărginașă, o puteți lua la stânga, pe strada Oțetului, avem podul finalizat s-ajungeți la Polivalentă, și de acolo în Grigorescu. Pe toate direcțiile. Semaforizarea e în funcțiune pe toate rutele, podul este realizat, pistele de bicilete sunt funcționale, avem aproape 700 de mp de spații verzi, o piațetă frumoasă creată la Platinia, bănci, 179 de arbori plantați, cu alte cuvinte, e o lucrare de aproape șase milioane euro”, a mai declarat Emil Boc.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut