Parcul Feroviarilor intră în reabilitare

Municipalitatea clujeană a anunțat că a semnat contractul pentru reabilitarea Parcului Feroviarilor. Potrivit primarului Emil Boc, deocamdată, finanțarea este asigurată din bugetul local, însă după deschiderea liniilor de finanțare europeană, se va încerca atragerea de fonduri complementare.

Proiectul vizează modernizarea Parcului Feroviarilor, a străzii Parcul Feroviarilor, precum și malurile râului Someș. Concret, în cadrul lucrărilor de revitalizare a Parcului Feroviarilor vor fi reconfigurate aleile, vor fi construite pavilioane, sisteme de irigații, va fi modernizat iluminatul public și se va instala mobilier urban modern.

De asemenea, pe strada Feroviarilor nr. 2 este în stadiu de pregătire avansată proiectul unei creșe. Vor fi construite și pasarele pietonale peste râul Someș.

„Propunerea de amenajare a Parcului Feroviarilor va oferi clujenilor un nou spațiu verde de calitate. Amenajarea presupune un nivel ridicat de biodiversitate, oferind un cadru propice atât pentru floră cât și pentru faună temporară. Reamenajarea integrală a suprafeței parcului și a zonelor adiacente cuprinde suplimentarea vegetației existente cu noi plantări de arbori și arbuști, cu vegetație specifică zonelor umede, cu soiuri autohtone existente de-a lungul cursului Râului Someș Mic. Totodată, se vor executa lucrări de modernizare a zonei urbane”, a anunțat primarul Emil Boc.

Durata lucrărilor este de 20 de luni de la momentul emiterii ordinului de începere. Valoarea proiectului este 36.974.045,91 lei fără TVA.

Asocierea cu clubul patronat de Paszkany

Parcul Feroviarilor are peste 53 de hectare șu s-a aflat până nu demult în proprietatea Statului Român și în administrarea Regionalei CFR Cluj. În 2006, Regionala CFR Cluj a încheiat un contract de asociere cu Clubul de Fotbal CFR prin care clubul patronat de Paszkany Zoltan Arpad se obliga să investească în realizarea unei baze sportive şi a unor proiecte imobiliare pentru sprijinirea activităţii sportive a CFR Ecomax 1907. ”Obiectul prezentului contract îl reprezintă asocierea părţilor, denumită în continuare ”Asocierea” în vederea realizării unei baze sportive cu toate dotările aferente, precum şi a altor investiţii imobiliare, avînd ca scop sprijinirea şi susţinerea activităţilor sportive, prin mijloace de infrastructură sau financiare”, se arăta în contractul dintre Regionala CFR şi clubul de fotbal patronat de controversatul om de afaceri Paszkany Zoltan Arpad.

Regionala urma să aducă aport la Asociere dreptul de folosinţă asupra imobilului în suprafaţă de 53.457 mp, individualizat conform planului care formează obiectul anexei nr.1 la prezentul contract. Valoarea imobilului aportat de către Regionala era conform raportului de evaluare intocmit de Darian RomSuisse SRL de 7.401.300 RON. Contractul a fost încheiat pe o perioda de 25 de ani, putând fi prelungit de drept dacă CFR 1907 nu notifică cu 90 de zile înainte încetarea contractului.

În 2014, din cauză că nu au fost respectate prevederile contractuale de către clubul CFR, Compania CFR SA a cerut rezilierea actului de asociere. La începutul anului 2015, Compania Naţională CFR SA a reziliat contractul şi a cerut la Tribunalul Comercial redevenţa pe care CFR 1907 trebuia să o plătească pentru Parcul Feroviarilor. Precizăm că în 2011, clubul CFR a început să defrişeze mai mulţi arbori din parc şi să facă o serie de lucrări fără avize pentru amenajarea unui teren artificial în mijlocul parcului. Acest lucru a revoltat membrii mai multor organizaţii civice din Cluj-Napoca. Activiştii au cerut atunci oprirea lucrărilor şi tragerea la răspundere a celor responsabili de încălcarea legii. La începutul anului 2015, reprezentanţii primăriei clujene au solicitat Regionalei CFR SA să transfere dreptul de proprietate asupra Parcului Feroviarilor în favoarea municipalităţii. Regionala a răspuns că întrucît procesul privind rezilierea contrcatului de asociere cu CFR Ecomax 1907 nu s-a încheiat, nu pot face niciun demers pentru transferul dreptului de proprietate. Ulterior, Regionala CFR a revenit cu o adresă prin care anunţa primăria că reprezentanţii Companiei de Căi Ferate CFR SA sînt de acord cu preluarea de către primărie a Parcului Feroviarilor. Ca urmare a acestui răspuns, executivul primăriei a înaintat un proiect de hotărîre de consiliu local prin care municipalitatea îşi exprimă intenţia de a prelua parcul. După ce proiectul a fost aprobat de consilierii locali, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care s-a aprobat trecerea Parcului Feroviarilor din domeniul public al statului în domeniul public al municipalităţii.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut