Parcul feroviarilor a fost dat în folosință

Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca a fost dat în folosință în urma unor ample investiții de modernizare și reamenajare.

 

„Noul „Parc Feroviarilor” vă așteaptă cu porțile deschise! Vă invităm la plimbare!”, a transmis primarul Emil Boc.

Parcul Feroviarilor are o suprafață de 5,3 hectare. Proiectul de modernizare implementat are la bază rezultatul unui Concurs internațional de soluții organizat de Ordinul Arhitecților din România în parteneriat cu Primăria municipiului Cluj-Napoca. Câștigătorul premiului I – contractul de proiectare – desemnat de juriu a fost Asiza Birou de Arhitectura S.R.L. Lucrările sunt realizate de Asocierea SC Nord Conforest SA & Eco Garden Construct SRL.

„Parcul Feroviarilor completează investițiile în dezvoltarea spațiilor verzi și crearea culoarului verde-albastru de-a lungul râului Someș, anume Parcul Armătura, malurile Someșului de la Grigorescu și până în zona centrală, respectiv zona platoului Sălii sporturilor. Am urmărit astfel integrarea Someșului în arealul de mobilitate alternativă și de recreere al Clujului, oferind spații verzi generoase, moderne, pentru mișcare și petrecere a timpului liber”, a spus edilul.

 

În cadrul proiectului au fost plantați 555 de arbori, 32.500 de arbuşti şi 5.500 bucăţi de flori perene. Amenajările propuse cuprind alei pietonale de acces pentru toate categoriile de utilizatori, spații plantate cu vegetație, arbori și arbuști, zone de gazon; iluminat general și arhitectural cu sistem LED; mobilier urban pentru odihnă sau pentru activităţi recreative.

Pe latura estică a parcului au fost amenajate câteva movile din pământ cu gazon și arbori, care delimitează natural parcul de strada Parcul Feroviarilor. S-au amenajat două lacuri de retenţie a apelor pluviale, sub forma a două zone umede. Vecinătățile acestor zone umede sunt amenajate cu vegetație tipică, ce va încuraja dezvoltarea și susținerea unui ecosistem specific. A fost inclusă și realizarea a două pasarele pietonale peste râul Someş, care creează noi trasee de traversare a zonei pe direcția est-vest. De asemenea, s-a creat accesibilizare cu rampe care să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

 

Totodată, malurile râului Someș sunt parte din proiectul de amenajare pe porțiunea din dreptul Parcului Feroviarilor, asigurându-se astfel accesul la apă. Practic, râul devine parte componentă a parcului, cu două noi legături pietonale între cele două maluri. Și această amenajare este minim invazivă, cu alei din de piatră, vegetație, gazon, arbori și arbusti, iluminat cu sistem LED şi mobilier urban pentru odihnă.

Proiectul mai cuprinde pavilioane multifuncționale, sistem de irigații automatizat, toaletă automată – cu acces și pentru persoanele cu dizabilităţi.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut