Parastas pentru episcopul Nicolae Ivan și mitropolitul Bartolomeu Anania, la Catedrala Mitropolitană

Duminică, 5 februarie, după Sfânta Liturghie, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca va fi săvârșită slujba Parastasului pentru episcopul Nicolae Ivan și mitropolitul Bartolomeu Anania.

Cu această ocazie, Mitropolitul Andrei va vorbi despre personalitatea celor doi mari ierarhi ai Clujului. De asemeni, Înaltpreasfinția Sa va oficia o slujbă de pomenire la mormintele celor doi ierarhi, din cripta de la demisolul Catedralei Mitropolitane.

Episcopul Nicolae Ivan (17 mai 1855 – 3 februarie 1936) este reîntemeietorul Eparhiei Clujului. El a lăsat posterității Catedrala din inima orașului, reședința eparhială, prima Academie Teologică și revista „Renașterea”.

Mitropolitul Bartolomeu Anania (18 martie 1921 – 31 ianuarie 2011), tălmăcitor al Bibliei, a păstorit Eparhia clujeană timp de 18 ani, reușind să-i dinamizeze activitatea. De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea, de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut