Paradă militară impresionantă la Cluj-Napoca de Ziua Națională

Mii de clujeni au luate parte la manifestările organizate în Piaţa „Avram Iancu’’ din Cluj-Napoca în contextul Zilei Naţionale a României. Transportoare blindate, autovehicule dotate cu rachete antiaeriene şi aruncătoare de proiectile reactive, autospeciale din dotarea Jandarmeriei, Poliţiei şi Pompierilor au făcut deliciul publicului.

Festivitățile au debutat la ora 9 cu depuneri de coroane și jerbe de flori la Statuia ecvestră Mihai Viteazul. La eveniment au luat parte parlamentari, reprezentanți ai Guvernului, ai autorităților locale și județene, ai asociaților cultural-patriotice, instituțiilor deconcentrate, precum și numeroși clujeni.
Festivitățile au continuat în Piața „Avram Iancu”, unde, începând cu ora 10,30, au fost susținute discursuri, a fost organizat un impresionant ceremonial militar, iar la final cei prezenți au avut parte de un inedit spectacol de artificii de zi. Festivitățile de aici au debutat cu intonarea Imnului Național timp în care pe clădirea Cercului Militar a fost desfăşurat, de către alpiniştii aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Drapelul României.

În cadrul ceremoniei, șeful Cancelariei Primului Ministru, clujeanul Mircea Abrudean a dat citire mesajului premierului Nicolae Ciucă transmis cu ocazia Zilei Naționale a României iar primarul Emil Boc a vorbit despre importanța momentului de la 1918. Edilul a arătat că ziua de 1 Decembrie 1918 reprezintă momentul astral când după secole românii s-au regăsit în interiorul granițelor aceluiași stat. „De ce am ales 1 decembrie? Am ales 1 decembrie că reprezintă 20 de secole de lucrare a poporului român asupra lui însuși. După secole în acre am fost separați ne-am regăsit în acest spațiu. E un miracol continuitatea poporului român. Am reușit să ne păstrăm limba, credința cultura în ciuda greutăților cu care ne-am confruntat. Am reușit pentru că am îmbiat diplomația cu lupta armată”, a spus Emil Boc, îndemnându-i la final pe români să cultive colaborarea și nu divizarea, solidaritatea și nu egoismul, bunătatea și nu răutatea, educația și nu ignoranța, spiritul european și nu spiritul antieuropean. 

.

Paradă militară de amploare
După discursurile oficialităților, clujenii prezenți în Piața „Avram Iancu” au putut asista la o spectaculoasă paradă militară organizată de Divizia 4 Infanterie „Gemina’’. Mii de clujeni s-au strâns pe Bulevardul Eroilor şi în zona dintre Cercul Militar și Palatul de Justiție pentru a-i vedea pe militarii Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și tehnica din dotarea marii unități cu sediul la Cluj-Napoca. Parada a fost deschisă
de o formație de 3 elicoptere IAR-330 PUMA SOCAT.

De-a lungul timpului militarii bazei au pilotat elicopterele atât în misiuni interne, cât și externe și de asemenea, au participat la activități de instruire in comun alături de alte categorii ale forțelor armate.

Elicopterul IAR 330 Puma Socat este un elicopter de luptă, dotat cu sisteme de avionică, navigaţie şi armament de ultimă generaţie. Sistemul de navigaţie modernizat oferă precizie pe distanţe lungi şi zborul în siguranţă la înălţime joasă, iar sistemul night vision permite zborul pe timp de noapte. Poate îndeplini misiuni de atac în sprijinul forţelor terestre, căutare/salvare în luptă, transport de trupe, escortă, evacuare medicală pe timp de noapte sau condiţii meteorologice nefavorabile.

Parada deschisă de un militar simbol al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”

      A urmat defilarea cu trupe și tehnică de luptă. Comandantul paradei a fost colonelul Petru Pah, șeful de Stat Major al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, care a defilat într-un autovehicul blindat URO VAMTAC S3 .Petru Pah este primul comandant al contingentului românesc în misiunea „Antica Babilonia” din Irak, în anul 2003, fiind prima misiune la care a participat.

De-a lungul carierei sale, colonelului Petru Pah i-au fost acordate importante medalii și distincții militare, între care menționăm Emblema de onoare a Forțelor Terestre și Ordinul Virtutea Militară în grad de cavaler, ofițer și comandor.

Drapelul de luptă prezentat în cadrul ceremonialului de defilare a aparținut Regimentului 317 ISR Vlădeasa şi a fost purtat de militarii unității. Înfiinţat la 01 iulie 1969 ca şi Companie de Cercetare în Adâncime, astăzi Regimentul este o structură flexibilă de cercetare, care beneficiază de capabilități moderne de culegere de date și informații. În ultimii ani, militarii regimentului au avut o prezență constantă în teatrele de operații.

Prin faţa miilor de clujeni au mai defilat militari ai Batalionului 55 Comunicații Napoca, după care au prezentat onorul jandarmii din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi. Aceștia au fost urmați de militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”, iar cei care au încheiat defilarea detaşamentelor de militari au fost voluntarii Crucii Roșii.

Tehnica de luptă
Atracția paradei militare de la Cluj-Napoca a constituit-o defilarea cu tehnică de luptă și cu mijloace de intervenție. Cei prezenți la manifestări au putut vedea două autovehicule blindate URO VAMTAC S3 aflate în dotarea Brigăzii 81 Mecanizate ,,General Grigore Bălan
”.

Vehiculul este un mijloc modern de luptă, fiabil și rapid, fiind foarte eficient în teren accidentat.

A urmat transportorul blindat PIRANHA 5, tehnică de luptă nou intrată în dotarea batalionului 812 Infanterie ,,Bistrița”. Acesta este un vehicul de luptă blindat pe roți, multifuncțional, cu o protecție balistică variabilă crescută și blindaj performant. Constituie mijlocul de luptă și transport al grupei de infanterie. Vehiculul de luptă poate fi exploatat atât pe timp de zi cât și noaptea, indiferent de anotimp sau teren, fiind capabil să se deplaseze pe șosele asigurând o mare mobilitate și putere de foc.

Au urmat trei transportoare amfibii blindate de cercetare TAB C-79 din dotarea Regimentului 317 Vlădeasa. Transportoarele amfibii blindate de cercetare TAB C-79, constituie mijloace de luptă și transport ale grupelor de cercetare, asigurând o mare mobilitate şi putere de foc.

Acestea sunt echipate cu instalații contra incendiilor, cu capse pirotehnice și instalații de filtro-ventilație împotriva prafului radioactiv, a substanțelor chimice și bacteriologice.

De asemenea, au mai defilat trei transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru, din dotarea Batalionului 811 Infanterie ,,Dej”.

Transportorul B-33 este o maşină de luptă amfibie pe roţi, dotată cu armament, care oferă protecţia prin blindaj a echipajului şi desantului, destinată pentru folosirea în cadrul subunităţilor trupelor de uscat, de infanterie motorizată sau infanterie marină.

Blindate GEPARD-vedetele paradei

Cei prezenți au mai putut urmări tre instalaţii de aruncătoare proiectile reactive, tehnică aflată în dotarea Batalionului 7 Aruncătoare „General Vasile Danacu’’. Vedetele paradei cu tehnică militară au fost două blindate GEPARD, mijloace de artilerie antiaeriană blindate, foarte perfoarmante, autonome, autopropulsate, cu mobilitate ridicată, care pot executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice şi de bruiaj electronic.

Este destinat pentru angajarea avioanelor şi elicopterelor de luptă care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, putând fi utilizate totodată şi împotriva blindatelor.

Complexul antiaerian GEPARD este un subsistem care se integrează în sistemul de apărare antiaerian terestru. Acesta răspunde cerinţelor actuale ale câmpului de luptă, fiind dotat cu echipamente compatibile cu sisteme NATO.

Dispozitivul de defilare cu tehnică de luptă și de intervenție a fost încheiat cu cele mai performante vehicule aflate în dotarea pompierilor, jandarmilor şi poliţiştilor clujeni.
Inspectoratul Poliției Județene Cluj a prezentat de Ziua Națională, motocicletele BMW, autospecialele Dacia Logan şi Dacia Duster, echipate cu mijloace de comunicații și avertizare sonoră și cu laboratorul de educație rutieră. Inspectoratul Județean de Jandarmi Cluj i-a suprins pe clujeni cu patru autospeciale: 2 Dacia Duster, 1 Peugeot Expert și 1 Opel Vivaro, destinate pentru îndeplinirea misiunilor de asigurare sau de restabilire a ordinii și siguranței publice, precum și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și 2 vehicule de teren off road 4X4: autoutilitara Ford Ranger și ATV, ambele folosite de Jandarmeria Montană pentru deplasarea pe traseele turistice din județul Cluj.

După parada militară, cei prezenți au avut parte de un superb spectacol de artificii, de zi, în culorile drapelului românesc: roșu, galben și albastru. Clujenii care au asistat, joi, la parada de 1 Decembrie s-au arătat extrem de încântaţi de cele văzute.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut