Pandemia a schimbat piața imobiliară. Se caută locuințele afară din oraș

Reprezentanţi ai pieţei imobiliare susțin că în prezent se constată o schimbare a focusului cumpărătorilor de locuinţe către afara oraşului, în detrimentul locuinţelor din interiorul oraşului.

Criza COVID-19 a modificat semnificativ piaţa imobiliară la toate nivelurile, iar sectorul rezidenţial nu a făcut rabat. O parte dintre schimbările la care am fost martori în acest an sunt temporare şi cel mai probabil se va reveni ‘la normal’ după ce efectele pandemiei se vor diminua, însă unele se vor transforma în noua realitate.

Astfel, se apreciază că, după pandemie, cumpărătorii vor acorda o importanţă mai mare independenţei vizavi de sistemele centralizate de apă, energie şi chiar de hrană, astfel că locuinţele vor fi echipate cu sisteme de filtrare a apei şi a aerului, dar şi cu facilităţi care permit lucrul de acasă. Principala motivaţie a schimbării orientării spre locuinţele în afara oraşului sunt dorinţa de a locui într-un spațiu aerisit, construit cu responsabilitate pentru mediu şi pentru bugetul cumpărătorilor, dar care să ofere toate facilităţile din oraş. De asemenea, densitatea construcţiilor va fi mai redusă, asigurând spaţii verzi mai multe şi o distanţă mai mare între imobilele din ansambluri. Totodată, distanţarea socială şi împiedicarea răspândirii virusului, au transformat casele în adevărate huburi tehnologice, iar ansamblurile de locuințe în comunități. Studiile realizate în ultima perioadă arată că în acest an a fost consemnată o creştere a sumelor cheltuite de români pe soluţii tehnologice şi mobilier pentru a se simţi confortabil când lucrează de acasă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut