Pandemia a redus drastic producția industrială

În primele opt luni ale anului, producţia industrială a scăzut cu 13,7% comparativ cu perioada similară din 2019, din cauza diminuărilor din industria prelucrătoare (cu 15,2%), industria extractivă (cu 10,9%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (cu 5,7%).

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în august producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 10,5%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a fost în scădere cu 4,3%, ca urmare a reducerilor din industria extractivă (cu 10,5%), industria prelucrătoare (cu 4,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (cu 1,6%).

Comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut în primele opt luni ale acestui an, cu 11,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a diminuărilor înregistrate în industria bunurilor de capital (cu14,5%), industria bunurilor de uz curent (cu 10,7%) şi în industria bunurilor intermediare (cu 9,2%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 18,3%.
În august, comenzile noi din industria prelucrătoare au coborât cu 11,8% comparativ cu luna precedentă,, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 25,6%), industria bunurilor de capital (cu 11,8%), industria bunurilor intermediare (cu 10,3%) şi în industria bunurilor de uz curent (cu 10%). Față de luna corespunzătoare din anul precedent, comenzile noi au scăzut cu 3,4%, din cauza reducerilor înregistrate în industria bunurilor intermediare (cu 5,6%), industria bunurilor de capital (cu 3,3%) şi în industria bunurilor de uz curent (cu 0,5%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 8,3%.

Producţia industrială a crescut cu 1% în Uniunea Europeană în august, comparativ cu luna precedentă, pe fondul relaxării măsurilor destinate să limiteze pandemia de coronavirus. Datele prezentate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că cele mai mari creşteri lunare ale producţiei industriale în august au fost înregistrate în Portugalia (10%), Italia (7,7%), Ungaria şi Suedia (ambele cu 6,7%), Slovacia şi Danemarca (ambele cu 4,5%) şi România (3,9%), cel mai sever declin fiind în Irlanda (minus 13,4%), Estonia (minus 2,1%) şi Luxemburg (minus 1,2%).
În august, comparativ cu perioada similară din 2019, producţia industrială a scăzut cu cu 6,2% în Uniunea Europeană.
Singurele creşteri au fost în Portugalia şi Lituania (ambele cu 2,1%) şi Polonia (1,3%), iar cel mai sever declin a fost în Luxemburg (
cu 15,8%), Germania (cu 11,2%) şi Franţa (cu 7,3%). România a înregistrat în august o scădere anuală de 3,4% a producţiei industriale, după un declin de 7,4% în iulie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut