Pandemia a distrus 225 milioane de slujbe

Aproximativ 8,8% din totalul orelor de muncă la nivel mondial, echivalentul a 225 milioane de locuri de muncă în regim full-time, au fost pierdute pe ansamblul anului trecut, de aproape patru ori mai mult decât în perioada crizei financiare din 2009, însă există unele semnale preliminare de revenire.

Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) estimează că pierderile de venituri provenite din muncă înregistrate anul trecut au fost de 8,3% din venitul global sau echivalentul a 3.700 miliarde dolari ori 4,4% din Produsul Intern Brut mondial.
„Aceasta a fost cea mai gravă criză pentru lumea muncii după Marea Criză din 1930. Impactul său este mult mai mare decât acela al crizei financiare globale din 2009”, a declarat directorul general al OIM, Guy Ryder. „Sunt încântat să spun că există unele veşti relativ bune în toate acestea, că vedem semnele preliminare ale unei reveniri. Aceste semnale sunt fragile, incerte şi mai ales inegale”, a adăugat
el.
Directorul general al OIM s-a declarat îngrijorat în special de faptul că 71% dintre locurile de muncă pierdute anul trecut, sau 81 milioane de persoane, au fost din cauza inactivităţii. „Aceşti oameni pur şi simplu au ieşit de pe piaţa muncii. Fie nu au putut munci, poate din cauza restricţiilor impuse în contextul pandemiei sau a obligaţiilor sociale, sau pur şi simplu au renunţat să caute un loc de muncă”, a precizat Ryder.
Privind 2021, mai multe ore de muncă vor fi pierdute în acest an şi, posibil, anul viitor. „Toate scenariile arată că pierderile de ore de muncă vor continua. Cu alte cuvinte problemele sociale şi financiare pentru milioane de persoane vor continua şi în 2021 şi posibil după”, a spus Ryder.
Datele OIM arată că femeile şi tinerii sunt cei mai afectaţi. Rata de ocupare în rândul tinerilor cu vârsta între 15 şi 24 de ani este de 8,7%, comparativ cu 3,7% în rândul adulţilor, ceea ce scoate în evidenţă riscul real al unei generaţii pierdute. „Chiar dacă există în continuare un grad ridicat de incertitudine, cele mai recente prognoze pentru 2021 arată că majoritatea ţărilor vor înregistra o revenire relativ puternică în a doua jumătate a anului, pe măsură ce programele de vaccinare îşi vor face simţite efectele”, susţine OIM.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut