Pandemia a diminuat semnificativ cifra de afaceri din industrie

Pandemia și restricțiile impuse pentru reducerea efectelor acesteia au avut ca efect și scăderea drastică a cifrei de afaceri din industrie în 2020, care s-a diminuat cu 7% faţă de anul anterior, ca urmare a reducerii producției industriale și a comenzilor noi.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în cursul anului trecut, cifra de afaceri din industria extractivă a scăzut cu 11,1%, iar din industria prelucrătoare cu 6,9%. Pe marile grupe industriale, scăderi ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în industria energetică (cu 33,3%), industria bunurilor de capital (cu 8,1%), industria bunurilor de uz curent (cu 3,2%) şi industria bunurilor intermediare (cu 2,8%). Doar în industria bunurilor de folosinţă îndelungată a fost consemnat un salt de 4,4% în 2020.
În ultima lună a anului trecut, comparativ cu noiembrie 2020, afacerile din industrie au scăzut pe total cu 11,7%, ca urmare a diminuării înregistrate în industria prelucrătoare (cu 12,2%). În schimb, industria extractivă a crescut cu 2,3%. Pe mari grupe industriale, scăderi au avut loc în industria bunurilor de capital (cu 17,9%), industria bunurilor intermediare (cu 15,5%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 9,1%). Creşteri au fost consemnate în industria energetică (cu 8,7%) şi industria bunurilor de uz curent (cu 0,8%).
De remarcat că față de decembrie 2019, cifra de afaceri majorat cu 0,1%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (cu 0,2%). La polul opus s-a aflat industria extractivă, cu o scădere de 0,8%. Pe marile grupe industriale, creşteri au avut loc în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 26,9%) şi industria bunurilor intermediare (cu 11,7%), în timp ce scăderi au fost consemnate în industria energetică (cu 28,3%), industria bunurilor de uz curent (cu 4%) şi industria bunurilor de capital (cu 1,6%).

Producţia industrială a scăzut cu aproape 10%

Producţia industrială a României a scăzut în 2020 cu 9,2% faţă de anul anterior, din cauza declinului înregistrat în cele trei sectoare industriale: în industria prelucrătoare – cu 10,2%, în industria extractivă – cu 9,9% şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat – cu 2,7%.
În decembrie 2020, producţia industrială a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 8,8%. Industria prelucrătoare a scăzut cu 13,1%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 13,7%, respectiv cu 3,9%.
Faţă de decembrie 2019, producţia industrială a fost mai mare cu 2,6%, ca efect al creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (cu 2,8%) şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (cu 3,8%). În industria extractivă producția a scăzut cu 3,8%.

Comenzile noi s-au redus cu peste 4%

Comenzile noi înregistrate în industria prelucrătoare în 2020 au scăzut cu 4,5% comparativ cu 2019.
Scăderi importante au fost consemnate în industria bunurilor de uz curent (cu 11,4%), industria bunurilor de capital (cu 5,4%) şi în industria bunurilor intermediare (cu 3,4%). O evoluţie pozitivă a fost înregistrată în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, unde a fost consemnată o creştere de 21,5%.
În decembrie 2020, comenzile noi din industrie au scăzut pe ansamblu cu 14% față de luna precedentă, ca urmare a diminuărilor înregistrate în industria bunurilor de capital (cu 20,4%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 13,7%), în industria bunurilor de uz curent (cu 9,7%) şi în industria bunurilor intermediare (cu 0,3%).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut