Până când pot depune fermierii Cererile Unice de Plată în 2022

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat datele și condițiile în care se pot depune Cererile Unice de Plată în 2022.

Cererile se pot depune la APIAîn perioada 1 martie – 16 mai, prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie), fără a se prezenta la Centrele județene / locale APIA, ținând cont de condițiile impuse de pandemia Covid 19. Trebuie completată o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Fermierii trebuie să verifice, împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverința. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii unice de plată şi să fie valabile la data depunerii Cererii.

Adeverințele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de asociaţia / agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei / oficiul pentru zootehnie judeţean, pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de APIA, cu informarea fermierului.

Fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate / corectate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (la medicul veterinar concesionar / asociaţie /propriile evidenţe, dacă este SNIIA) și să se adreseze Centrului APIA în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online. Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

Fermierii care sunt deja beneficiari APIA trebuie să-și actualizeze la completarea Cererii doar datele care au suferit modificări față de anul anterior. Funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii și pentru programarea acestora, în vederea semnării Cererii și declarațiilor atașate acesteia.

Din 2022, fermierii pot semna Cererile folosind și semnătura electronică. În această situație este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic. Semnătura electronică trebuie aplicată pe cererea unică de plată descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii unice de plată, trebuie semnate, electronic, la aceeași dată. Înainte de semnarea Cererii unice de plată sector vegetal și zootehnic, trebuie să se verifice încă o dată infomațiile înscrise și documentația depusă.

Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, inclusiv hărțile și listele cu UAT eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar și ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate la Centrele APIA și pe site-urile: www.apia.org.ro, www.madr.ro și www.pndr.ro.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut