Palatul Copiilor Cluj-Napoca: Astăzi, despre Cercul de design vestimentar

Am prezentat, săptămâna trecută, Cercul de grafică de la Palatul Copiilor din Cluj-Napoca și, așa cum am promis, revenim cu noi informații, de data aceasta despre Cercul de design vestimentar. Informațiile ne sunt oferite, într-un scurt interviu acordat ziarului Făclia, de coordonatoarea cercului, prof. Camelia CILOCI ȘEREAN.

 – De cât timp funcționează Cercul de design vestimentar la Palatul Copiilor din Cluj-Napoca?

– Cercul de design vestimentar funcționează din anul 2004, moment în care s-a schimbat profilul cercului inițial, din cerc de tapiserie în cerc de design vestimentar.

– Câți copii / tineri  participă, în prezent, la activitățile cercului și după ce criterii se fac înscrierile?

– Numărul de copii variază de la an la an, dar în principiu lucrez cu nouă grupe. Sunt copiii care, odată înscriși, rămân fideli cercului, iar acestora li se adaugă anual cei noi, care de asemenea nu sunt puțini. Selecția la cerc se face pe baza unui test de desen (schiță de crochiu), pentru a putea observa abilitățile în domeniu.

– Există limite de vârstă pentru participarea la Cercul de design vestimentar? De la ce școli provin participanții la cerc?

– Copiii care participă la acest cerc provin de la diverse școli din Cluj-Napoca. Ei trebuie să aibă minim 8 ani și maxim 18.

– Cum și unde se desfășoară activitățile cercului?

– Activitățile Cercului de design vestimentar se desfășoară în incinta Palatului Copiilor Cluj-Napoca, de pe Strada Republicii, numărul 23, aici având o sală de curs, dotată cu toate materialele necesare unei astfel de activități: mașină de cusut, triploc, masă de croi și unelte pentru realizarea proiectelor.

– Cum sunt valorificate creațiile copiilor și tinerilor?

– Creațiile copiilor sunt expuse semestrial în cadrul unor expoziții colective ale Catedrei de artă, iar colecțiile vestimentare realizate de grupa de performanță sunt prezentate într-un cadru festiv la cele două spectacole din an, unul în decembrie și altul de Ziua Copilului, în iunie.

– La ce concursuri (evenimente) naționale și internaționale au participat copiii/ tinerii de la Cercul de design vestimentar și cu ce premii s-au întors acasă?

 – O importanță deosebită o acordăm concursurilor de profil, la care participăm de ani de zile și care le oferă copiilor ocazia de a vedea cum munca lor dă roade și de a-și valorifica cunoștințele. Toate participările au avut un real succes, fiind urmate de nenumărate premii I, II și III, câștigate în cadrul următoarelor concursuri: ,,Culorile Mureșului” de la Arad, ,,Creative Art” de la Suceava, ,,Tradiție și modernitate” din Buzău și, nu în ultimul rând, concursul internațional ,,Structură și culoare” de la Iași, ocazie cu care eleva Ilco Luca Alexia a obținut premiul I, diplomă cu care a fost acceptată la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția Modă – Design Vestimentar, cu media 10.

– Cât de afectată a fost activitatea cercului de această perioadă de pandemie?

– Perioada aceasta sigur că ne-a afectat activitatea în cadrul cercului, dar am reușit să ne adaptăm cu succes situației, după ce o bună perioadă de timp cursurile s-au desfășurat online. În momentul de față activitățile cercului se desfășoară cu prezență fizică, respectând toate normele de distanțare și igienă, pentru ca toată lumea să fie în siguranță.

– Care este satisfacția cea mai mare a unui profesor – îndrumător de cerc de design vestimentar?

– În cei 17 ani de activitate la Cercul de design vestimentar m-am dezvoltat ca și profesor și am căutat în permanență forme de predare-comunicare pe care copiii să le înțeleagă și să le perceapă cât mai atractive și creative. Rezultatul acestei preocupări nu a întârziat să apară, reflectându-se în performanțele copiilor. Iar, ca la orice profesor care își iubește munca și învățăceii, satisfacția cea mai mare este atunci când copiii care pornesc cu stângăcie și nesiguranță pe acest drum ajung să obțină rezultate remarcabile și capătă încredere în ei înșiși.

– Proiecte pentru anul viitor?

– Îmi doresc și sper ca această pandemie să nu mă împiedice în a-mi pune în aplicare un nou proiect, în care Cercul de design vestimentar să fie organizatorul unui concurs de profil.

M. TRIPON

Design-vestimentar-10 Design-vestimentar-5 Design-vestimentar-15 Design-vestimentar-14 Design-vestimentar-4 Design-vestimentar-12 Design-vestimentar-6 Design-vestimentar-8 Design-vestimentar-3 Design-vestimentar-9
<
>

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut