Pâinea noastră cea de toate zilele. Unde se mănâncă mai multă și de unde se cumpără

Un nou studiu Reveal Marketing Research estimează că peste jumătate dintre românii care trăiesc în sate consumă pâine zilnic, în comparaţie cu doar o treime dintre cei care locuiesc în ortașe.

Românii de la oraş consumă într-o mai mare măsură pâine neagră, integrală sau cu seminţe decât cei din mediul rural, însă aceștia din urmă consumă în fiecare zi mai multă pâine decât persoanele din mediul urban. Franzela, pâinea feliată şi pâinea albă sunt cele mai populare produse de panificaţie pentru români, care au resimţit puternic creşterea preţurilorla acest aliment de bază, comparativ cu anul anterior.
Printre cele mai puţin populare produse de panificaţie se numără ciabatta şi foccacia, dar și cozonacul, consumat de 95% dintre respondenţi au cel puţin o dată pe an. Jumătate dintre cei chestionaţi au spus că vor prepara cozonacul pentru Paşte în casă, în mai mare măsură persoanele din mediul rural. Totuși, față de anul trecut, proporţia celor care declară că vor cumpăra dintr-un magazin cozonacul a crescut cu cinci procente, până la 42%. Dintre aceştia, cei mai mulţi (44%) vor cumpăra cozonaci de la supermarket. În acelaşi timp, ponderea celor care preferă să cumpere cozonac de la brutărie s-a majorat de la 33% la 37%.
Opt din zece români optează pentru branduri şi reţete româneşti, în mai mare măsură persoanele peste 55 de ani (90%), dar şi cele din mediul rural (84%). Procentul persoanelor care preferă reţete sau branduri internaţionale a scăzut faţă de anul anterior, de la 28% la 21%.
față de anul trecut a scăzut sensibil numărul celor care preferă să prepare produse de panificaţie în casă, iar procentul celor care aleg să le cumpere a crescut de la 48%, în 2021, la 57%, în acest an. Persoanele din mediul rural – care, în general, dispun de venituri mai mici şi/sau sunt mai orientate către tradiţie – prepară în mai mare măsură produse de panificaţie în casă, comparativ cu persoanele din mediul urban. Topul produselor de panificaţie preparate este condus de cozonac, urmat de pâine.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut