Ovidiu Vasu, președinte CS Universitatea Cluj: „Avem în față un drum greu, dar e singurul care duce la performanță”

Clubul Sportiv „Universitatea” Cluj, cu cele 21 secţii,  reprezintă tradiţia sportivă, continuitatea şi performanţa în sport, de la 1919 şi până în prezent, fiind una din entităţile ce se identifică cu istoria Clujului şi a Transilvaniei ultimilor 100 de ani.

În prezent, sub sigla „U” îşi desfăşoară activitatea 21 de secţii sportive, atât pe echipe cât şi în discipline individuale: atletism, baschet masculin şi feminin, handbal masculin şi feminin, judo, rugby masculin şi feminin, volei masculin şi feminin, culturism&fitness, scrabble, tir sportiv, tenis, patinaj viteză, box, lupte, echitaţie, scrimă, schi fond și natație.

Pandemia de coronavirus a lovit greu în activitatea clubului, dar lucrurile revin, încet, la normal. Și speranțe de mai bine există din plin, după cum susține și președintele Universității, Ovidiu Vasu. „Ne dorim continuitate”, spune Ovidiu Vasu, care dorește ca secțiile cu tradiție de multe decenii în sportul românesc, să își continue activitatea și în viitor.

Despre cum a supraviețuit clubul Universitatea Cluj în ultimii doi ani, despre bugetul tot mai mic pe an ce trece, dar și despre eforturile de a asigura confortul necesar și condițiile cele mai bune de pregătire pentru sportivi, în interviul acordat ziarului Făclia de președintele clubului Ovidiu Vasu.

Reporter: Cum s-a descurcat un club mare, precum Universitatea, în cei doi ani de pandemie?

Oviu diu Vasu, președinte CS „U” Cluj: La începutul pandemiei, activitatea sportivă a clubului a fost suspendată, au fost câteva luni de zile în care am stat acasă. Treptat, activitatea s-a reluat, cu greutăți, pentru că e un club mare, cu multe echipe. A însemnat un efort foarte mare să plătim teste PCR la fiecare etapă. Cred că am plătit mii de astfel de teste, care nu erau deloc ieftine. Dar, lucrurile au evoluat, iar în momentul de față activitatea a revenit la normal, ca înainte de pandemie. Nu mai suntem obligați să facem teste pentru că sportivii s-au vaccinat. Putem spune că 99 la sută dintre aceștia au înțeles că este mai bine pentru ei să se vaccineze, și au și făcut-o. Cum spuneam, activitatea a revenit la normal, și cred că și pe viitor va fi la fel.

Care este principala preocupare a celor din club pentru 2022?

Aș zice că ne dorim, în primul rând, continuitate, adică secțiile clubului, secții cu mari tradiții, secții care au deja, unele, o vechime de 70-100 de ani, să nu dispară, să continuăm cu ele, pentru că în ziua de astăzi este foarte uțor să dispari ca și echipă, ca și club. Ne dorim, deci, continuitate, să putem să ne prezentăm la competiții cu aceleași echipe și cu aceiași sportivi, și cu aceleași secții.

În privința rezultatelor, ne dorim, desigur, să rămânem în continuare clubul universitar numărul unu, să rămânem în continuare cel mai mare club din Transilvania și din provincie.

În plan sportiv, și mă refer aici la performanță, ce sperați să aducă anul 2022 pentru Universitatea?

Mai multe medalii decât am reușit să adunăm în 2021, adică peste 280 de medalii. Ne dorim să depășim această performanță, să avem echipe mai bune, să avem o participare mult mai bună în campionatele de handbal, volei, baschet sau rugby.

Sigur, totul se leagă și de finanțare. Ne dorim foarte mult să beneficiem de un sprijin mult mai consistent în ceea ce privește finanțarea, și asta pentru a le oferi sportivilor condiții mai bune, atât de trai cât și de performanță.

Bugetul pe acest an vă permite să faceți toate aceste lucruri?

Din păcate, bugetul general al clubului a scăzut an de an, în condițiile în care cheltuielile au crescut semnificativ. Sper ca anul acesta să dispunem de un buget mai mare, ca să ne putem permite o pregătire mai bună, și, cum spuneam, să le putem asigura sportivilor o viață mai bună.

Universitatea este un club uriaș, cu suporteri mulți ce iubesc tot ce ține de „U”, dar care nu prea mai participă la competiții. Cum vă gândiți să-i aduceți din nou lângă echipe?

Sala Sporturilor, acolo unde ne desfășurăm în principal activitatea este deschisă pentru oricine. Site-ul clubului este foarte activ, ține la curent lumea cu toate evenimenntele la care participă sportivii și echipele clubului. Noi ne dorim să avem spectatori, dar trebuie să ținem cont că, până acum o săptămână sau două, accesul publicului era limitat la 30 la sută din capacitate. Iată că încep deja să vină spectatorii la meciuri, de exemplu, la meciul cu Galațiul al fetelor de la handbal au fost cei mai mulți spectatori din acest an. Probabil că odată cu ridicarea tuturor restricțiilor, vor veni tot mai mulți spectatori la sală

Avem, pe youtube, postul U ClujTV, care transmite în direct meciurile, avem și acolo partide vizionate și de către 2-3 mii de spectatori. Deci vizibilitate pentru ceea ce se produce la clubul Universitatea există. Dorim să creștem acest lucru pe viitor. Avem în momentul de față 640 de abonați, și probabil că vom depăși o mie în perioada următoare. În plus, avem în jur de 1.000-1.500 de vizualizări la fiecare meci, și probabil va mai crește și acest număr. Oricine este binevenit și așteptat la meciurile echipelor.

Performanță fără condiții nu prea există. Au sportivii lui „U” Cluj cele necesare în acest sens?

Mă bucur că am depășit cu bine perioada de pandemie, că mergem mai departe cu acest club. Nu e un drum ușor, dar, la urma urmei, este drumul care duce la obținerea de performanțe. Cu siguranță că eu, și toți oamenii care activează în club, și aici mă refer la antrenori, sportivi, tehnicieni, medici și referenți, cu toții vom încerca să facem în așa fel încât viața clubului să meargă înainte și să reușim să creștem nivelul performanțelor la acest club.

De altfel, aș putea spune că am realizat câteva lucruri importante în ultimii ani, pornind de la sediul clubului, cu centrul de recuperare și refacere. Astăzi, sportivul dacă se accidentează își începe imediat recuperarea, nu mai umblă pe la medici sau pe la spitale. De dată recentă, trebuie să amintesc inaugurarea căminului de pe strada Deva, în care sunt cazați în condiții excelente 74 de sportivi, și care este în proprietatea clubului Universitatea. În plus, ne gândim ca în următoarele 3-4 luni să deschidem și o cantină pentru sportivi, să le putem oferi hrana de care au nevoie, o masă adecvată sportivilor, care să le permită să facă performanță. Deci, ne gândim la multe alte lucruri, unele le-am făcut deja și au adus o îmbunătățire în activitatea clubului, autocar, microbuze, iată sunt obiective pe care le-am parcurs și le parcurgem în continuare, toate cu un singur scop: condiții de pregătire mai bune pentru sportivi, de odihnă și de participare la competiții.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut