Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății privind funcționarea unităților de învățământ, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, a fost publicat în Monitorul Oficial. Ordinul reglementează procedura și măsurile obligatorii privind prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, care se vor aplica în unitățile de învățământ preuniversitar/ conexe/ instituțiile de învățământ.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța în 1 septembrie că nu vor mai fi permise în unitățile de învățământ „nici măcar activitățile remediale” după depășirea ratei de infectare cu noul coronavirus de 6 la mia de locuitori. Potrivit lui Cîmpeanu, singura excepție va fi la învățământul special, unde activitățile de terapie vor fi permise și după depășirea ratei de 6 la mie.

„Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori în localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. După depășirea ratei de 6 la mie rămân deschise creșele și grădinițele. Toți elevii intră în online cu o singură excepție: învățământul special. Pentru învățământul special activitățile de terapie, activități prin care elevii cu cerințe educaționale speciale învață practic să supraviețuiască, vor fi permise și după depășirea ratei de infectare de 6 la mie. Este singura excepție. După depășirea ratei de infectare de 6 la mie nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale”, a spus ministrul într-o conferință de presă.

Oficialul menționa atunci că ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății este în forma finală, însă va fi semnat „după abilitare” de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

CNSU a adoptat, în 2 septembrie, o hotărâre pentru abilitarea Ministerului Educației și Ministerului Sănătății în vederea emiterii unui ordin comun prin care să fie stabilite măsurile de organizare a activității în cadrul unităților/ instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății are în vedere următoarele scenarii: în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, se permite participarea zilnică, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2; în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea măsurii carantinei, se permite participarea zilnică, cu prezență fizică la cursuri în unitățile de învățământ, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din învățământul special cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 și participarea în sistem online a tuturor celorlalte categorii de elevi.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut