Orban și Cîțu, față în față la alegerile din PNL Cluj

Actualul preşedinte al PNL Cluj, Daniel Buda, a obţinut, duminică, un nou mandat la conducerea organizaţiei judeţene, fiind singurul care şi-a depus candidatura pentru această funcţie.

La conferința de alegeri a participat 497 de delegați din filialele PNL din județul Cluj. La evenimentul de la Casa de Cultură a Studenților au luat parte cei mai importanţi lideri ai partidului la nivel naţional – liderul PNL, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu, care se vor înfrunta în septembrie la Congres pentru funcţia de preşedinte PNL, împreună cu liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, ministrul de interne, Lucian Bode, eurodeputații Siegfried Mureșan și Rareș Bogdan, ministrul muncii, Raluca Turcan și ministrul agriculturii, Adrian Oros, care, de altfel, este membru al organizației județene a PNL.

Premierul Florin Cîțu a fost primul care a ajuns la conferința de alegeri a liberalilor, fiind însoțit de primarul Emil Boc, de liderul PNL Cluj, Daniel Buda și de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Ilie Bolojan, lecție de dirigenție cu liberalii la Cluj

Printre cei care au vorbit în fața delegaților la Conferința Județeană a PNL Cluj s-a numărat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan. În discursul său, liderul liberalilor bihoreni a făcut apel la colegii săi de partid să dea dovadă de mai mult respect unii față de ceilalți, mai puțin încrâncenare și mai multă decență.

„În general, campania de alegeri a fost civilizată, dar ici pe colo mi s-a părut că ar trebui să avem puțin mai mult respect unii față de alții, mai puțină încrâncenare și mai multă decență. De ce este nevoie de mai mult respect? Vin de pe linia fostului PNL, am o vechime și am participat la mai multe cicluri electorale. V-aș spune două lucruri. Tăriceanu a pierdut competiția din partid și, la un moment dat, noile conduceri ca să-l pună într-o situație ”onorabilă” au regândit așezarea în Senat impunând așezarea în ordine alfabetică, astfel încât cei cu T să stea în spate. Respect! Îmi aduc aminte de ședințele de la sediul partidului de pe strada Aviatorilor. Era o masă sub formă U iar la capăt, spre ușa de la intrare, erau două mese mai joase, fără microfon. Călărețul cu numele dânsului era pe ultima masă. Eu veneam și îmi era rușine de rușinea altora. Luam călărețul, îl puneam în locul meu și mă gândeam că dacă vine fostul președinte sau fostul prim ministru așa îl vom trata. Ce s-a întâmplat cu ALDE și alianța cu alții a fost din lisă de respect. Haideți să ne respectăm”. Primul ministru al României, pentru că-l văd pe domnul Florin Cîțu în sală, președintele partidului, haideți să ne respectăm în orice situație pentru că ne vor respecta și alții și ne va fi mai bine. Trebuie să avem și mai puțină încrâncenare. Am văzut niște atacuri, niște critici, dar să știți că multe erau pertinente chiar dacă erau contondente. Eu mi-am dat demisia din fostul Biroul Executiv și în locul meu a venit domnul Rareș Bogdan. Dar să știți că toate deciziile s-au luat în unanimitate. Am fost uneori pe la președinții noștri, nu prea am deranjat în general decât cu anumite probleme sau când am fost solicitat. Unii ne-au primit dar alții nu ne-au primit. Dar la anumite uși era înghesuială. Să știți că dacă anii trecuți totul era perfect, ar fi bine să fim mai puțin contondenți pentru că nu ne ajută cu nimic. Ar trebui să fim și într-o zonă cu mai multă decență. Suntem la guvernare, nu în opoziție. Vă dați seama că orice critică nefundamentată la adresa Cabinetului scade autoritatea. Dacă ne consumăm energiile în combustia internă, nu mai avem resurse să facem legi sau hotărâri de guvern. Prin urmare, dragi colegi, dacă suntem respectuoși unii cu alții, dacă suntem decenți în a ne susține candidatul, dacă suntem mai puțin conflictuali și mai eleganți, sunt convins că ne putem susține candidatul și ne putem face echipe puternice iar după aceste alegeri PNL va fi capabil să fie motorul guvernării și să asigure succesul pentru următorii ani”, a spus Ilie Bolojan.

Câțu și-a prezentat „echipa câștigătoare”

Premierul Florin Cîțu a spus că alegerile din 25 septembrie sunt despre rolul PNL în următorii ani. „Înseamnă să lucrăm împreună, să dezvoltăm România împreună. Am pornit în această competiție cu doi, trei oameni lângă mine. Și așa fac și acum. Construiesc o echipă care la final va fi echipa PNL”, a spus Cîțu.

Cu această ocazie, premierul și-a prezentat susținătorii, pe care i-a invitat pe scenă, în frunte cu Emil Boc. Printre cei care fac parte din ”echipa câștigătoare” s-au numărat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, Lucian Bode, ministrul Energiei, Virgil Popescu, europarlamentarul Rareș Bogdan, fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, Gheorghe Flutur, Daniel Buda, Robert Sigartău, Cristian Bușoi, Alina Gorghiu și lideri de organizații județene.

Orban l-a evitat pe Cîțu

Liderul PNL, Lodovic Orban a ajuns la evenimentul liberalilor de la Cluj, în jurul orei 17, în timpul discursului eurodeputatului Rareș Bogdan, care le spunea liberalilor că în weekend a fost la Catedrala din Baia Mare pentru a se ruga pentru locuitorii din Munții Apuseni afectați de inundațiile din ultimele zile. Când a intrat în sală, Orban a fost aplaudat. Liderul PNL s-a deplasat până în fața scenei, la primul rând de locuri, iar când a dorit să se așeze pe un scaun care era liber și-a dat seama a că va sta chiar lângă contracandidatul său Florin Cîțu, alegând să-l evite și să se așeze în altă parte. Însă în final a ajuns să stea chiar lângă primarul Emil Boc, aflat în tabăra lui Cîțu.

Ludovic Orban Ludovic a salutat evenimentul de prezentare a echipei lui Florin Cîțu, precizând că se petrece la jumătatea conferințelor județene. „Sunt colegii mei, am colaborat cu ei dar îi spun lui Florin Cîțu și echipei domniei sale că Partidul Național Liberal este mult, mult, mai mare decât cei prezentați pe scenă și că PNL are capacitatea de a lua decizii pentru că la baza partidului au stat membri cu coloană, membri de caracter și care au dus toate bătăliile importante. Iar până la urmă ei vor fi cei care vor decide viitorul PNL”, a menționat Orban. Liderul PNL anunțat că și el își va prezenta echipa și va ajunge și la Cluj „cu echipa mea”.

„Adevărata mea echipă, adevărata mea familie au fost membrii Partidului Național Liberal”, menționat Orban. Liderul liberalilor nu a ezitat însă să lanseze câteva atacuri subtile la adresa competitorilor săi. Astfel, a spus că scena de pe care vorbește îi trezește niște amintiri plăcute pentru că în anul 1987 a cântat aici în cadrul unei formații rock. De asemenea a atras atenția că Autoritatea pentru Digitalizarea României nu are președinte deși au trecut șase luni de la preluarea guvernării. „Aștept ca după șase luni de la preluarea guvernării să fie numit președintele Autorității pentru Digitalizarea României pentru că PNL are dreptul să numească președintele acestei autorități care este o piatră de temelie în domeniul pe care România îl are de făcut în domeniul digitalizării”, a avertizat Orban.

El a mai spus că în calitate de președinte al PNL a tratat filiala PNL Cluj pe măsura oamenilor de calitate de aici și a rezultatelor de aici. „Și credeți-mă că nu a existat solicitare din partea domnului Buda, domnului Boc. Fac o paranteză. Pe finalul guvernării a existat o ordonanță de guvern care a făcut posibilă includerea în PNRR a investiției de metrou. Iar domnul primar Emil Boc știe foarte bine despre acestă chestiune. Am încercat să nu rămân dator cu nimic pentru că performanța este fundamentală pentru mine”, a precizat Orban.

Boc: Aceste alegeri nu sunt împotriva cuiva

Primarul liberal al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, şi-a reafirmat, duminică, sprijinul pentru premierul Florin Cîţu la preşedinţia PNL, arătând că alegerile din partid „nu sunt împotriva cuiva”.

„Am regăsit în actualul premier Florin Cîţu premierul capabil să ducă Partidul Naţional Liberal şi România la nivelul următor. Aceste alegeri nu sunt împotriva cuiva. Preşedintele Orban are merite deosebite în ceea ce este PNL astăzi şi vă rog să-l aplaudăm. Este adevărat că, împreună cu ministrul Finanţelor, Cîţu, au stat o noapte şi au găsit soluţii pentru a putea promova acea hotărâre de guvern, într-o echipă în care ministrul Finanţelor a spus ‚am nevoie să caut soluţia’. Premierul a aşteptat. Da, vă mulţumesc amândurora, pentru că aşa este şi aţi făcut un lucru minunat pentru viitorul acestui oraş superb, european”, a afirmat Emil Boc la Comitetul de Coordonare Judeţean al PNL Cluj.

Emil Boc s-a adresat preşedintelui PNL, Ludovic Orban, căruia i-a spus că judeţul ar fi meritat un prefect liberal, funcţia fiind ocupată de un reprezentant UDMR.

„Şi, nu în ultimul rând, domnule preşedinte Orban (…), un prefect tot am fi meritat de la PNL. (…) Viaţa merge înainte. Sunt convins că viitoarea echipă de conducere a PNL va ţine cont şi în realităţi de faptele pe care le produce această minunată organizaţie a PNL, şi cred, cu sinceritate, că această echipă condusă de un premier capabil să ducă şi România şi partidul la nivelul următor (…) nu se opreşte aici. Toată echipa este echipa lui Florin Cîţu, echipa PNL. Din această echipă, nimeni nu este exclus şi vă asigur de asta pentru că ştiu cum gândeşte”, a menţionat Emil Boc.

Cele două funcții de prim vicepreședinte în PNL Cluj vor fi deținute de primarul din Huedin, Mircea Moroșan și secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, fost prefect de Cluj.

Cei opt vicepreședinți vor fi primarul de la Dej, Costan Morar, primarul de la Turda, Cristian Matei, primarul din Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc, liderul PNL Gherla, Iuliu Sânmărtean, primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, directorul Direcției Dezvoltare Urbană din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Câmpean și primarul comunei Ciucea, Radu Abrudan. Funcția de secretar general al organizației PNL Cluj va fi deținută de viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, iar cele două de secretar general adjunct de directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Zoltan Coraian și de liderul tineretului liberal clujean, consilierul județean Maria Forna.

Cosmin PURIȘ

IMG_4891 IMG_4889 IMG_4888 IMG_4887 IMG_4886 IMG_4885 IMG_4883 IMG_4882 IMG_4884 IMG_4881 IMG_4880 IMG_4879 IMG_4878 IMG_4877 IMG_4876 IMG_4875 IMG_4874 IMG_4873 IMG_4872 IMG_4871 IMG_4870 IMG_4869 IMG_4868 IMG_4867 IMG_4866 IMG_4865 IMG_4864 IMG_4863 IMG_4861 IMG_4859 IMG_4857 IMG_4854 IMG_4851 IMG_4850 IMG_4848 IMG_4856 Furtuna-Cluj-1 IMG_4847 IMG_4846 IMG_4845 IMG_4843 IMG_4842 IMG_4840 IMG_4844 IMG_4839 IMG_4838 IMG_4837 IMG_4836 IMG_4834 IMG_4833 IMG_4832 IMG_4829 citu orban1
<
>

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut