Orașul și orășenii

Marți, la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor a fost adusă în atenția noastră revista Orașul, publicație de cultură urbană cu tradiție, ajunsă la numărul 60, care apare sub egida Uniunii. Invitatul manifestării, arhitectul Ionel Vitoc, a prezentat un scurt istoric al revistei și perspectivele în ce privește viitorul acesteia. Ulterior, o parte dintre colaboratorii apropiați ai Orașului și-au adus intervenția vizavi de experiența implicării în proiectul revuistic, de atmosfera din cadrul colectivului redacțional. Întâlnirea a fost moderată de Irina Petraș, președinta Filialei, care a punctat coagularea unei „familii” în jurul revistei Orașul – un punct de întâlnire și un important reper – și a subliniat, totodată, nevoia unei prezențe și mai vizibile a revistelor în viața culturală a urbei, inclusiv în mediul online.

Cu prilejul conferinței, Ionel Vitoc a reamintit celor prezenți nucleul echipei Orașul, alături de care a pornit la drum, în 2006 – Marcel Mureșeanu, Mircea Popa, Constantin Zărnescu, Horia Muntenuș – și colaboratorii, „orășenii” de valoare care li s-au alăturat pe parcurs. A revizitat diferitele secțiuni ale revistei, afirmând că „Orașul este ca o orchestră simfonică, cu mai multe compartimente, care abordează diferite nevoi, probleme la care trebuie să se răspundă.”

Directorul publicației a evidențiat și acțiunile desfășurate de către Fundația Culturală Carpatica, pe care o conduce (expoziții, lansări de carte, conferințe, spectacole), accentuând susținerea tinerilor, atât prin publicarea lor în paginile Orașului cât și prin punerea la dispoziție a unui spațiu pentru reprezentații teatrale. A amintit, de asemenea, inițiativa Academiei Comunicării între Generații, format în care s-au organizat o serie de cursuri și conferințe de-a lungul anilor.

Ambiția pentru viitor, în viziunea arhitectului Ionel Vitoc, este ca revista Orașul să apară trimestrial, într-un format de 100 de pagini, tipărită pe hârtie și, totodată, să pătrundă mai puternic în atenția maselor, folosindu-se inclusiv de pârghiile oferite de rețelele sociale. Mai mult, la Vălenii Șomcutei, locație unde obișnuiau să aibă loc taberele de artă pentru copii, urmează să fie finalizat un centru de creație și studii, amenajat într-un cadru pitoresc și care va fi dedicat organizării de ateliere de pictură, teatru și arhitectură precum și acțiunilor literare. Spațiul se dorește să cuprindă și o bibliotecă cu trei compartimente – conținând operele complete ale tuturor membrilor redacției Orașul și ale principalilor colaboratori, o secțiune dedicată istoriei și filosofiei și una dedicată arhitecturii, turismului, fotografiei.

Iulia GHIDIU

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut