Orașul fără presă

Nu am crezut că după aderarea României la Uniunea Europeană vom trăi vremuri în care presa va trebui să lupte cu autoritățile pentru a fi lăsată să funcționeze și că se va discuta de îngrădirea libertății presei. După cum ați putut citi deja în ediția de sâmbătă a ziarului nostru, Primăria Cluj-Napoca a trecut la îndepărtarea chioșcurilor de presă de pe domeniul public al orașului. Acțiunea a început vineri, 13 mai, iar primul chioșc ridicat a fost cel de pe strada Alexanru Vlahuță din cartierul Grigorescu, amplasat între Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Școala Generală „Onisifor Ghibu”. Ghereta deservea atât populația din zonă cât și elevii celor două școli care puteau să-și cumpure de aici publicații școlare, precum și diverse reviste specializate și de cultură generală. Se pare că nu este singurul chioșc vizat pentru a fi desființat și că municipalitatea are în vedere să ridice toate gheretele de presă care au mai rămas în oraș. Într-adevăr, a existat o înțelegere între primărie și difuzorii de presă conform căreia aceștia din urmă trebuiau să propună noi modele de chioșcuri de presă. Cum arhitecții de la Cluj-Napoca sunt presați de dezvoltatorii imobiliari cu proiecte de ansambluri de locuințe și birouri, s-a găsit cu greu un specialist în proiectare care să fie dispus să-și amâne lucrări de mii sau zeci de mii de euro pentru a se ocupa de realizarea unui model de chioșc de presă.

Prin urmare s-a întârziat ceva timp cu prezentarea proiectului, ceea ce a făcut ca primăria să nu mai aștepte propunerea cu noul model de chioșcuri și să declanșeze operațiunea de desființarea a punctelor prin care se asigură vânzarea de presă.

Situația este absolut îngrijorătoare pentru că fără rețea de distribuție de presă, toate ziarele locale, atât cotidienele cât și publicațiile culturale (deloc puține) riscă să dispară, fiind afectate totodată și ziarele naționale, ținând cont că municipiul Cluj-Napoca reprezintă o piață foarte bună pentru ziare și reviste, fiind al doilea oraș ca mărime din țară.

Este inacceptabil ca administrația locală dintr-un oraș universitar și multicultural cum este Cluj-Napoca să intervină în acest mod în libertatea presei. Astfel de practici trebuie oprite urgent deoarece prin desființarea rețelei de distribuție a presei oamenii nu vor mai avea de unde să cumpere ziare și reviste, ceea ce înseamnă limitarea dreptului la informație. Or, acest lucru încalcă în mod flagrant în primul rând documentele juridice fundamentale și principiale pe care se bazează Uniunea Europeană. După cum se știe, libertatea presei este unul dintre criteriile de la Copenhaga. Totodată, prin Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene este asigurat pluralismul mass-media.

Carta este o componentă obligatorie din punct de vedere juridic a Tratatului de la Lisabona și, prin urmare, consider că cei responsabili trebuie să acționeze pentru ca normele europene să fie respectate și la Cluj-Napoca astfel încât încercările de restrângere a libertății presei să fie stopate.
Mi se pare alarmant faptul că după 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană încă nu s-a înțeles care sunt valorile fundamentale care trebuie să stea la baza societății noastre. Din păcate, multă lume a văzut în UE o pușculiță din care poți primi bani pentru a-ți rezolva anumite necesități. De aceea, când a fost vorba de UE, discuțiile și dezbaterile de la noi din țară s-au restrâns la câte fonduri europene s-au atras. Or, UE este cu totul și cu totul altceva, nu a sta cu mâna întinsă la Bruxelles pentru a obține fonduri. Este vorba despre libertate, democrație, egalitate, stat de drept, pluralism. Este vorba de presă liberă de care orice democrație are nevoie.

Presa scrisă este parte din cultura unei comunități, în același timp, presa este esențială pentru informarea cetățenilor, asigură pluralitatea opiniilor, ceea ce reprezintă esența democrației. Poate că vă întrebați ce are presa scrisă cu statul de drept. Uite că are! Conform codurilor civile, o serie de proceduri juridice și administrative sunt condiționate de asigurarea publicității în presa scrisă. Dacă acest lucru nu va mai putea fi realizat, cu siguranță va fi imposibil de asigurat legalitatea unora dintre acte.

Așadar, nu ucideți presa scrisă, nu slăbiți democrația, nu periclitați statul de drept! Respectați valorile pentru care am aderat la UE.

Cosmin PURIȘ

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut