Orașul cu cea mai dinamică industrie IT din România

În urmă cu un deceniu, Timișul conducea în clasamentul dezvoltării sectorului IT, cu o valoare adăugată de peste un miliard de lei în IT&C. Valoarea adăugată brută (VAB) reprezintă o componentă de bază a Produsului Intern Brut (PIB). Estimarea de PIB pe metoda de producție se face pornind de la VAB, celelalte două componente de ajustare fiind impozitele pe produs și subvențiile pe produs. VAB se măsoară ca diferență dintre valoarea bunurilor și serviciilor produse și consumul intermediar, reprezentând valoarea nou creată în procesul de producție.

Clujul a cunoscut în perioada 2007-2017 cea mai accelerată dezvoltare a sectorului IT&C din rândul județelor mari. Potrivit indicatorilor analizați de cursdeguvernare.ro pe baza datelor comunicate de Institutul Național de Statistică (INS), pe locul al doilea în acest clasament s-a situat județul Iași.

Valoarea adăugată generată de sectorul informații și telecomunicații din județul Cluj a avansat de la 833,5 milioane de lei în 2007 la 5,35 miliarde de lei în 2017, județul reușind să devanseze Timișul, care în urmă cu un deceniu conducea clasamentul cu o valoare adăugată de peste un miliard de lei în IT&C.

Ponderea IT&C în VAB-ul județului Cluj a consemnat cea mai mare creștere, de 8,6 puncte procentuale, față de doar 3,8 puncte procentuale în cazul județului Timiș, reiese din datele INS.

Astfel, ponderea acestui sector a ajuns la 13,7% din VAB în județul Cluj, în vreme ce județul Timiș a rămas în urmă, cu o pondere de circa 10% din VAB.

O diferență notabilă în ceea ce privește evoluția județelor Cluj și Timiș este dinamica industriei și în special a industriei prelucrătoare. Deși în ambele cazuri aceasta s-a mai mult decât dublat în deceniul analizat, ca pondere industria prelucrătoare a avansat cu aproape cinci puncte procentuale în Timiș, în vreme ce în Cluj aceasta și-a redus ponderea cu 2,3 pp. Per ansamblu, industria din Cluj a pierdut 1,1 pp, iar cea din Timiș a câștigat 4,3 pp.

Județul Iași a consemnat a doua cea mai bună dinamică a dezvoltării sectorului IT&C, atât ca evoluție în valoare absolută cât și din perspectiva ponderii adjudecate de acest sector în valoarea adăugată brută produsă de întreaga economie a județului. Izolat din cauza lipsei cronice de infrastructură rutieră care să aducă investiții în regiune, Iașiul a mizat în ultimul deceniu pe dezvoltarea sectorului IT&C, reușind să atragă, grație forței de muncă disponibile, companii de renume la nivel internațional. Printre firmele cu operațiuni la Iași se numără Amazon, Oracle, Endava, Microsoft, Google și Bitdefender.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut