Opoziția le-a pus „gând rău” miniștrilor care nu dau curs invitațiilor în Parlament

USR-iștii sunt nemulțumiți de faptul că miniștrii nu se prezintă în Parlament să dea explicații, atunci când sunt chemați.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat că miniştrii care nu se prezintă în Parlament, la invitaţia aleşilor, sfidează Legislativul şi l-a îndemnat pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, să declanşeze un conflict de natură constituţională cu Guvernul.

Nu este un secret că aceștia nu se prezintă, invocând diverse motive, nici la Ora guvernului, nici atunci când sunt înaintate moțiuni simple ale Opoziției.

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, explică exact care sunt nemulțumirile.

„Este foarte corectă poziția lui Cătălin Drulă și ea vine ca urmare a faptului că miniștrii coalițieii PSD-PNL-UDMR ignoră pur și simplu solicitările din partea opoziției de a se prezenta la Parlament și a răspunde întrebărilor în cadrul orei ministrului. De asemenea miniștrii puterii nu se prezintă nici la moțiunile depuse de opoziție. Aceste comportamente sunt anti-constituționale, membrii guvernului sfidează pur-simolu Parlamentul și ignoră rolul acestuia de control al guvernului stabilit prin Copnstituție”, a spus Cristian Bordei.

Pensiile speciale reprezintă o temă fundamentală de reformare structurală a statului român și un subiect despre care USR a vorbit răspicat și consecvent în sensul desființării lor. Când e vorba de subiecte esențiale cum ar fi desființarea pensiilor speciale, condiție esențială pentru îndeplinirea unor jaloane PNRR pentru a asigura investiții necesare în țara noastră, nicio măsură constituțională de presiune publică nu este de ocolit. Potrivit art. 112 din Constituție există o obligație a Guvernului și a membrilor săi de a răspunde la întrebările, interpelările parlamentarilor și de a-și da concursul în desfășurarea moțiunilor simple. Problemele în negocierile privind rotativa îi face pe miniștrii actualei coaliții să găsească diverse pretexte doar pentru a nu da curs unor demersuri constituționale. USR va utiliza toate pârghiile pentru a asigura desființarea pensiilor speciale.

Specialii în România sunt mulți, nu ești special, nu exiști. Statul român și instituțiile sale au devenit căpușate de grupuri de interese ale căror scop este prezervarea puterii pentru a beneficia de uzufructul acesteia. Aderarea la aceste grupuri este esențială pentru perpetuarea puterii lor și a beneficiilor izvorâte din aceasta. Așa se explică tăcerea oficialităților pe teme fundamentale ce țin de apărarea interesului statului român. Parlamentul și puterea legislativă au ajuns să fie privite de instituțiile de forță ale României la capitolul Și Altele”, a afirmat liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu.

Este un demers pur populist. Din lipsa de viziune domnii de la USR doar atât stiu: conflicte, războaie politice, scandal. Asta este ceea ce oferă dânșii poporului. Cred că lumea s-a săturat să vadă toată ziua la TV certuri. Mă așteptam să văd USR ul că vine cu propuneri concrete de a face viața cetățenilor mai bună și mai de calitate, nu să le ofere circ. Ce pot să vă spun, este că de exemplu, la comisia unde sunt eu vicepreședinte, miniștrii vin de fiecare dată când sunt chemați. Chiar săptămâna trecută am avut un breefing la MApN cu toată conducerea ministerului, nu doar ministrul. Astfel de acțiuni se desfășoară periodic de către comisiile parlamentare care trebuie să îi exercite controlul parlamentar asupra instituțiilor pe care le au in subordine”, a spus deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan.

Nu este adevărat faptul că miniștrii nu se prezintă în Parlament, toți cei invitați au participat până acum. Dar nu întotdeauna agenda minștrilor coincide cu programul domnului Drulă, mai ales dacă vorbim de vizite externe prestabilite”, a afirmat deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

„Nu știu dacă formularea unei cereri de către președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, către CCR privind un conflict de natură constituțională dintre Parlament și Guvern ar rezolva faptul că miniștrii nu prea catadicsesc să vină la ședințele Parlamentului, la Ora Guvernului sau la Moțiuni Simple. Sau de ce nu răspund concret la interpelările și întrebările oficiale. Evident că fac acest lucru cu acceptul liderilor lor, Ciucă, respectiv Ciolacu. Ar destul de absurd să-și reclame proprii miniștrii.

AUR a chemat în Parlament, pe miniștrii Lucian Aurescu, pentru a da explicații privind lipsa de reacție privind lucrărilor de adâncire făcute de Ucraina la canalul Bâstroe, în condițiile în care știa de acest lucru de aproape un an. De asemenea l-am chemat pe ministrul Attila Cseke, pentru explicații privind totala lipsă de activitate privind reabilitarea clădirilor cu risc seismic.

Dincolo de scurtul spectacol pe care-l generează o ședință cu un ministru în Parlament, mai importante sunt anchetele parlamentare pe anumite subiecte foarte importante, cum ar fi achizițiile din pandemie sau privatizarea Petrom. La toate aceste acțiuni declanșate de AUR, USR se comportă ca și cum ar fi la putere, adică le sabotează constant, chiar dacă în joc sunt probleme foarte grave”, a declarat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut