„Omul Verde din Richiș”: valorificarea patrimoniului local și a multiculturalității

Prima ediție a Festivalului „Omul Verde din Richiș” a atras numeroși localnici și turiști pe plaiurile pitorești ale localității transilvănene, între 29 iunie și 2 iulie, angrenați în manifestări științifice, artistice, gastronomice și de documentare, valorificând elemente de patrimoniu cultural.

Festivalul, organizat de Green Man Foundation, în parteneriat cu Primăria Comunei Biertan, Școala Gimnazială Biertan, O.S.M.T.H. Marele Priorat al României și Accademia Templare secțiunea Transilvania, a debutat cu o ediție de patru zile pline de activități pentru toate vârstele și gusturile, la propriu. În spațiul încărcat de istorie și multiculturalitate al satului Richiș, valorile culturii și tradiției locale au fost evidențiate prin multiple evenimente, amintesc expoziția de pictură și arte plastice semnată de artiștii Ion Constantinescu și Niu Herișanu, deschisă în interiorul Căminului Cultural din localitate, târgul producătorilor și meșteșugarilor locali, vizitele ghidate la Biserica Evanghelică din Richiș.

Totodată, atmosfera medievală a fost reconstituită pe perioada festivalului prin mai multe momente gândite de organizatori: dansuri medievale, concerte, prezentare de arme și armuri din secolele XI – XIV, spectacol de teatru medieval.

Cei mici și nu numai s-au bucurat luând parte la atelierele de olărit, fierărit, tâmplărie sau sticlărie, ateliere de agrement sau spectacole interactive de animație.

Ultima zi a festivalului a cuprins în programul evenimentelor și concursul de gătit, o acțiune mult așteptată, care a antrenat efortul câtorva localnici ce au dorit să scoată la iveală preparate autentice și poveștile din spatele acestora. Autenticitatea a fost cel mai important criteriu luat în considerare de juriul condus de Chef Paul Siserman, alături, bineînțeles, de gust, miros și aspect. Sala Căminului Cultural din Richiș s-a umplut de emoție (emoția începutului, fiind și prima ediție, emoția concurenților, emoția și curiozitatea celor din public) și bună dispoziție, atmosfera fiind animată de cântecul folcloric românesc. La final, participanții au fost invitați să guste din bucatele alese atent pregătite de concurenți, sarmale săsești, varietăți de lichiu, gogoși, gulaș…

„Am dorit să facem cunoscute localitatea aceasta, biserica (n.red. evanghelică fortificată din Richiș) și zona Richiș care e foarte frumoasă. Sași sunt tot mai puțini, din păcate, ultimul sas autentic, Johann Schaas, a murit de curând. Au fost foarte mulți oameni în aceste patru zile”, a declarat pentru Făclia Marius Toderici, membru al fundației Green Man Foundation.

„Este un început, Green Man Foundation ține foarte mult la tot ceea ce înseamnă restaurarea tradițiilor și valorilor săsești. Asta include inclusiv zestrea gastronomică a zonei. Noi am încercat să încropim un concurs gastronomic, este foarte greu și vă spun și de ce. În momentul în care intră în joc competitivitatea, doamnele din zonă, pentru că ele sunt purtătoarele de zestre gastronomică, au trac. Dar, cu ajutorul celor cinci curajoase care vor participa la acest concurs, suntem siguri că la următorul eveniment vor fi mai mulți. Jurizarea va fi în așa fel încât să putem pune în valoare câștigătorul, iar acel câștigător va fi cel care se apropie cel mai mult de ceea ce înseamnă bucatele săsești sau influențele săsești din bucatele românești”, a mărturisit pentru publicația noastră Chef Paul Siserman, înainte de competiția gastronomică la care, pe locul întâi, s-a situat doamna Maria Barancai, producător local din comuna Dârlos.

În încheierea primei ediții a festivalului „Omul Verde din Richiș”, înaintea mult așteptatei parade, cuvântul de încheiere a fost rostit de dl. Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan și dl. Francesco Tacconi, președinte Green Man Foundation. „Vreau în primul rând să felicit Green Man pentru acest festival care a fost pe toate gusturile, începând de la conferințe, muzică, teatru, târgul producătorilor locali, am avut de toate, un festival complex, complet, felicitări tuturor, felicitări echipei care a implementat acest proiect. Sper să colaborăm bine și de acum încolo și să mai facem multe lucruri în Richiș. Vedem că foarte mulți localnici au venit la evenimente, asta ne bucură”, a spus Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan, în închiderea festivalului.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut