Omagiu lui Margot și Egon Marc Lövith

Duminică, 11 iunie, Centrul Cultural Evreiesc din Cluj-Napoca s-a îmbogățit prin inaugurarea Sălii Egon și Marc Lövith, eveniment ce se înscrie în cadrul unei serii mai ample de manifestări dedicate omagierii personalității artistului Egon Marc Lövith și marcării centenarului nașterii acestuia.

Într-o atmosferă încărcată de emoție, cei de față au avut ocazia de a revedea o parte din tablourile artistului, supraviețuitor al Holocaustului, și de a audia intervențiile invitaților legate experiențele personale în compania lui Egon Marc Lövith, de calitatea umană a acestuia. Întâlnirea a fost moderată de Andrea Ghiță.

Cuvântul introductiv a fost rostit de Dorel Ornescu, președintele comunității evreiești din Cluj, iar ulterior, istoricul de artă Székely Sebestyén György a vorbit din postura de curator al operei lui Egon Lövith, despre experiența memorabilă pe care a trăit-o în atelierul de lucru al artistului. „Am văzut un evreu în spatele căruia sunt 16.000 de evrei care nu mai sunt”, a spus acesta.

Participanții în cadrul evenimentului au fost invitați să vizioneze apoi un scurt film documentar, bazat pe un interviu realizat de către Andrea Ghiță cu sculptorul și pictorul Egon Marc Lövith în ultima parte a vieții acestuia. În final, doritori din public, dintre cei care l-au cunoscut pe artist, au rememorat frânturi din prietenia ce i-a legat, precum și o serie de calități care au definit personalitatea, ambiția lui Egon Marc Lövith.

Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a VII-a ediții a Filelor din istoria evreimii clujene – Artiști plastici martiri și supraviețuitori ai Holocaustului, proiect finanțat de Primăria Cluj-Napoca.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut