Omagiu adus marii campioane a Clujului și a lumii, Flóra Orosz Katalin

Sâmbătă, 11 iunie, va avea loc, în parcul sportiv ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, dezvelirea bustului dr. Flóra Orosz Katalin, maestră a sportului și campioană mondială la natație. Evenimentul va avea loc la ora 12.00, lângă terenul de atletism.

Flóra Orosz Katalin  este una dintre cele mai mari figuri ale înotului mondial, care a câștigat douăsprezece titluri de campioană mondială și a stabilit șaptesprezece recorduri mondiale de-a lungul carierei sale.

Katalin Orosz s-a născut la Cluj-Napoca la 22 decembrie 1934, și a fost îndrumată spre înot de către tatăl său, Gábor Orosz, profesor de educație fizică și un excelent antrenor de înot. A absolvit Institutul de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca în 1958, apoi timp de 24 de ani a activat ca medic șef al Oficiului Central de Medicină Sportivă București, și alți patru ani ca medic șef al Cabinetului de Medicină Sportivă din Cluj-Napoca. De asemenea, Flóra Orosz Katalin a fost, timp de 15 ani, și medic sportiv în Germania, și fost medicul lotului de canotaj al României la Olimpiadele din 1980 și 1984.

Din 2011 s-a alăturat competițiilor de înotători dedicate seniorilor. Tot atunci, a devenit pentru prima dată campion al Ungariei la Gyula, la 50 de metri spate, la grupa de vârstă 75-79 de ani. A cucerit de douăsprezece ori titlul de campion, și a reușit șaptesprezece recorduri mondiale la campionatele mondiale de înot de seniori (grupe de vârstă 75+ și 85+) la care a participat. În 2019, a concurat la cinci probe la Campionatul Mondial de la Gwangju, Coreea de Sud, reușind să câștige cinci medalii de aur.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut