Omagiu adus lui George Barițiu

Fondatorul Academiei Române și a presei românești din Transilvania, „George Barițiu” a fost omagiat la sfârșitul săptămânii trecute în cadrul unui simpozion ce a avut loc în comuna natală Jucu de Sus.

Conferința „Esențe românești-Învățământul românesc în context european: oportunități, provocări, exemple de bune practici” a fost organizată de Școala Gimnazială „George Barițiu” din localitate, Ministerul Educației și Primăria comunei Jucu. Pe parcursul a două zile istorici și profesori din țară și străinătate au dezbătut problemele din învățământul românesc dar și modificările aduse de noua lege a educației. De asemenea, a fost evocată personalitatea lui George Barițiu, subliniindu-se rolul pe care acesta l-a avut în dezvoltarea culturii români și a conștiinței românești.

Printre cei care au vorbit s-au numărat prof. Trohonel Mădălin, directorul Școlii Gimnaziale “George Barițiu” Jucu de Sus, Valentin Dorel Pojar, primarul comunei Jucu, prof. Nicolae Diță, președintele Asociației „Amicii Trecutului Nostru Istoric”, pr. Boca Dumitru, vicar eparhial, pr. protopop de Someș, Marius Cerghizan din cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Horia Chirteș, consilier județean; inspector Moraru Angela de la Direcția de Educație Edineț, Republica Moldova, lt-col. Gheorghe Zirbo de la Unitatea Militară 01489 Jucu, Tiberiu Groza, președintele Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu”, istoricul Vasile Tutula, din partea Despărțământului Cluj-Napoca al ASTREI, Andra Bradea, șef al Centrului de Abilitare și Reabilitare Jucu.

 

Cu prilejul simpozionului a avut loc lansarea cărții „Contribuții la cunoașterea școlii românești cu referire specială la Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus”, autor Nicolae Feșnic.

În cadrul evenimentului au fost depuse coroane de flori la bustul lui George Barițiu din curtea școlii generale din partea mai multor instituții iar prima zi a simpozionului s-a încheiat cu o seară tradițională românească, în compania Ansamblului Jucu Someșan și a interpreților: Candrea Ionuț, Moga Diana, Goia Giulia și Paul Sâmbotelecan.

„Au fost doua zile pline, prima zi dedicată evenimentului cultural cu prelegeri ale invitaților, socializare împreuna, spectacol folcloric al ansamblului Jucu Someșan împreuna cu soliști de muzica populara, elevi ai școlii noastre, cina tradițională, schimb de experiența cu frații noștri de peste Prut si a doua zi dedicată pentru prezentarea și vizita la obiective turistice din județ, Salina Turda, Cheile Turzii și Mănăstirea Nicula. Mulțumim tuturor invitaților pentru participare, ei la rândul lor mulțumindu-ne pentru ospitalitatea noastră, cu promisiunea ca vor onora invitația noastră de a participa și la anul!”, a transmis primarul comunei Jucu, Dorel Pojar.

 

Publicistul, istoricul, îndrumătorul cultural şi omul politic George Bariţiu s-a născut în Jucul de Jos, judeţul Cluj, la 12/24 mai 1812, fiind fiul preotului Ioan Pop Bariţiu.A făcut studii gimnaziale la Blaj, liceale şi universitare la Cluj (filosofia şi dreptul, 1828-1829) şi la Blaj (teologia, 1831-1835). În ciuda restricţiilor, a reuşit să-şi procure şi a citit cu mult interes cărţi în limba română. O mare influenţă asupra sa a avut-o lucrarea lui Petre Maior „Istoria pentru începutul românilor în Dachia”. De asemenea, în perioada în care a fost student la teologie, i-a cunoscut pe Simion Bărnuţiu şi pe Timotei Cipariu, când a participat ca actor şi autor la câteva spectacole de teatru în limba română, organizate la seminar, printre primele de acest fel din Transilvania, potrivit volumului „Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900” (Editura Academiei, 1979).  În 1837, cu ajutorul negustorului R. Orghidan, care finanţa şi publicaţia „Foaia duminecii” a lui I. Barac, Bariţiu scoate cea dintâi gazetă a sa, „Foaie de săptămână”, care a apărut fără autorizaţie, doar în două numere. La 1 ianuarie 1838, finanţat de J. Gott, proprietar de tipografie, a înlocuit revista lui Barac cu „Foaie literară”, o contribuţie românească „în toate ramurile literaturii”.

În acelaşi an, la 12 martie, a apărut „Gazeta de Transilvania”, iar la 2 iulie, „Foaie literară” s-a transformat în „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, acestea fiind periodicele pe care George Bariţiu le-a condus cu energie şi chibzuire până la începutul anului 1849, potrivit volumului „Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900” (Editura Academiei, 1979).

C.P.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut