Olimpiada „Meșteșuguri Artistice Tradiționale” – faza județeană, organizată la Gherla

Peste 90 de elevi, de la 20 de unități de învățământ din întreg județul Cluj, participă sâmbătă, 4 iunie, la faza județeană a Olimpiadei „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria Municipiului Gherla și Liceul Teoretic „Petru Maior” Gherla.

La această ediție a olimpiadei, care se va desfășura la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla, elevii vor concura la mai multe categorii din cadrul atelierelor propuse: prelucrare lemn, os, pictură icoane pe sticlă, lemn sau piatră, realizare podoabe din mărgele, țesut, cusut, tors, împletit, realizare costume tradiționale și păpuși, măști, ceramică, împletituri, artă decorativă și încondeiat ouă. Lucrările vor fi evaluate de un juriu de specialitate.

„Conform regulamentului olimpiadei, elevii se vor prezenta în costum popular, specific zonei etnografice pe care o reprezintă și vor aduce unul sau două produse finite, dar și semifinite, pe care le vor finaliza în contextul etapei județene, în prezența comisiei de jurizare. De asemenea, participanții își vor aduce propriile materiale și recuzita de lucru” – precizează organizatorii.

Potrivit acestora, concursul se va desfășura între ore 10:00 – 11:30, după care, timp de o jumătate de oră, atelierele pot fi vizionate de publicul larg. De la ora 12:00, participanții la olimpiadă vor avea parte de un program artistic susținut de Ansamblul Folcloric „Mugurii Mintiului”, instructor Simion Berchi, în cadrul căruia vor evolua și elevii David Chezan, Ana-Maria Cioban și Violeta Cioban. Totodată, elevii vor fi inițiați în frumusețea jocurilor tradiționale din Câmpia Transilvaniei, în cadrul unui atelier de joc tradițional, coordonat de profesorii coregrafi Camelia și Ioan Motoc.

Premierea câștigătorilor va avea loc în jurul orei 14:00, iar primii trei elevi premiați (câștigători ai locurilor I) vor reprezenta județul Cluj la faza națională a Olimpiadei Meșteșugurilor Artistice Tradiționale, care se va desfășura, în perioada 20-24 iulie, la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului.

Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale” este o întrecere educativă, care urmărește „conștientizarea școlarilor asupra valorilor civilizației populare românești”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut