Olimpiada „Meșteșuguri Artistice Tradiționale” – faza județeană, la Gherla

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla organizează o nouă ediție a Olimpiadei „Meșteșuguri Artistice Tradiționale” – faza județeană 2022.

Concursul se va desfășura sâmbătă, 4 iunie, începând cu ora 10:00, la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla (str. Bobâlna, nr.36).

Fiecare unitate de învățământ preuniversitar din județul Cluj este invitată să participe în cadrul Olimpiadei cu un număr de maximum 6 elevi, înscriși la oricare dintre categoriile atelierelor propuse: prelucrare lemn, os, pictură icoane pe sticlă, lemn sau piatră, realizare podoabe din mărgele, țesut, cusut, tors, împletit, realizare costume tradiționale și păpuși, măști, ceramică, împletituri, artă decorativă, încondeiat ouă.

Conform regulamentului olimpiadei, elevii se vor prezenta în costum popular, specific zonei etnografice pe care o reprezintă și vor aduce unul sau două produse finite, dar și semifinite, pe care le vor finaliza în contextul etapei județene, în prezența comisiei de jurizare (în cazul icoanelor finite de mari dimensiuni numărul nu va depăși 2/ participant). De asemenea, participanții își vor aduce propriile materiale și recuzita de lucru.

Primii trei elevi premiați (câștigători ai locurilor I) vor reprezenta județul Cluj la Sibiu, în cadrul fazei naționale a Olimpiadei Meșteșugurilor Artistice Tradiționale, care se va desfășura în perioada 20-24 iulie 2022, la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului.

Instituțiile de învățământ sunt rugate să transmită lista cu numele participanților, clasa, meșteșugul reprezentat, datele profesorului coordonator (telefon, e-mail) pe adresa de e-mail: lpetrumaior@yahoo.com, până cel târziu miercuri, 25 mai 2022. Informații suplimentare se pot obține de la tel. 0264 597781 sau 0775 509823.

Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale” este o întrecere educativă, care urmărește conștientizarea școlarilor asupra valorilor civilizației populare românești.

Grigore SÂMBOAN
Consultant artistic, CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut