Olimpiada de la Beijing, la final. Participare onorabilă a sportivilor români

Ceremonia oficială de încheiere a Jocurilor Olimpice va avea loc pe stadionul național din Beijing, după 19 zile de competiții sportive intense.

Norvegia a ocupat primul loc în clasamentul final pe medalii, la fel ca şi în urma cu patru ani, la PyeongChang. Norvegia a obținut 16 medalii de aur, 8 de argint şi 13 de bronz, faţă de 14-14-11 la JO 2018. Germania (12-10-5) s-a clasat pe poziția secundă, la fel ca în Coreea de Sud (14-10-7), podiumul fiind completat acum de China (9-4-2), în timp ce la ediția trecută a Jocurilor locul al treilea a fost ocupat de Canada.

Cel mai bun rezultat al sportivilor români la JO de la Beijing îl reprezintă locul 9 din proba de ștafetă a concursului de sanie (Raluca Strămăturaru, Valentin Creţu, Marian Gîtlan/Darius Şerban).

Aceasta este cea mai bună clasare românească la Jocurile de iarnă în secolul XXI, după locul 7 obținut de Raluca Strămăturaru la sanie (simplu feminin) în 2018, la PyeongChang. În 2014, la Soci, cel mai bun rezultat al României a fost locul 17, la bob-2 feminin (Maria Adela Constantin, Andreea Grecu), în 2010, la Vancouver, biatlonista Eva Tofalvi a obținut cel mai bun loc, 11, la individual, în 2006, la Torino, Gheorghe Chiper s-a clasat pe poziția a 14-a la patinaj artistic, iar în 2002, la Salt Lake City, cel mai bun rezultat al delegației României a fost locul 15, la sanie, în proba de dublu.

Pe lângă clasarea ștafetei de sanie, rezultate notabile la Beijing au mai avut Andreea Grecu – locul 12 la monobob, echipajul de bob-4 masculin (Mihai Țentea, Raul Dobre, Ciprian Daroczi, Cristian Radu) – locul 13, precum și băieții din proba de dublu la sanie, Marian Gîtlan, Darius Şerban, clasați pe locul 14.

Torța olimpică va fi înmânată către următoarea gazdă a Jocurilor Olimpice, care va fi Franța, în 2024.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut