Observatorul de Sănătate: 40% dintre unitățile sanitare nu au raportat erori în 2020

Peste 40% dintre unitățile sanitare nu au raportat nici o eroare medicală în 2020, iar jumătate dintre erorile anunțate au fost cauzate de nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecțiilor asociate asistenței medicale, reiese dintr-un studiu realizat de Observatorul Român de Sănătate (ORS), la inițiativa Asociației Ayan.

Conform unui comunicat transmis AGERPRES, 217 unități sanitare (42%) dintre cele 513 înregistrate la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) nu au raportat anul trecut nici un eveniment advers asociat actului medical. „Acest lucru semnalează faptul că în România nu există încă o cultură a raportării erorilor bine înrădăcinată în practicile sistemului medical, cu efecte negative inclusiv la nivelul procesului de învățare din greșeli”, susțin realizatorii studiului „Siguranța pacientului în actul medical”.

În ceea ce privește evenimentele adverse raportate, cele mai frecvente sunt infecțiile nosocomiale, de medicație și căderile. La nivel general, în anii 2019 și 2020, în România au fost raportate peste 5.800 cazuri de infecții asociate asistenței medicale, peste 1.300 de erori medicale care au rezultat în traumatismul pacientului și 128 de cazuri de deces din cauza unor erori medicale. Printre cei mai expuși erorilor medicale sunt pacienții pediatrici.

O altă situație evidențiată privește Comisia de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis din cadrul DSP. Din datele adunate de la 31 de DSP-uri din țară, peste jumătate dintre sesizările adresate Comisiilor de malpraxis sunt respinse pe motiv de lipsă a documentelor sau neplată a taxei pentru experții care ar trebui să analizeze cazul. Doar 4,3% dintre sesizările înregistrate, în perioada 2015 – 2019, au fost confirmate ca fiind malpraxis.

Observatorul Român de Sănătate arată că legislația nu prevede o definiție clară a conceptului de „eroare medicală”, în concordanță cu terminologia recomandată de Organizația Mondială a Sănătății și Uniunea Europeană. „Sistemul actual de raportare vizează evenimentele adverse asociate asistenței medicale, care prin definiție includ doar erorile medicale cu consecințe asupra pacientului. Dar erorile medicale se referă și la acele greșeli, ce apar în asistența medicală, care nu au consecințe asupra pacientului, iar omiterea raportării acestora constituie o barieră în procesul de învățare din greșeli”, precizează ORS.

Încă din anul 2009, Consiliul European a sugerat statelor membre UE implementarea unui set de măsuri pentru siguranța pacientului, precum sisteme de raportare și învățare, emanciparea pacientului, politici naționale și locale de siguranța pacientului și diseminarea informațiilor despre siguranța pacientului către părțile implicate în asistența medicală. România are un sistem de raportare a evenimentelor adverse asociate asistenței medicale doar în unitățile sanitare cu paturi, față de alte țări în care raportarea cuprinde și alte unități precum ambulatorii, cabinete de medicină de familie și centre rezidențiale pentru bătrâni – arată ORS, care recomandă îmbunătățirea actualei metodologii de raportare prin comunicarea transparentă a datelor generate de sistemul de raportare al ANMCS, obligativitatea raportării sau introducerea unei forme de recompensă pentru unitățile sanitare care raportează etc.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut