Obiceiuri de Anul Nou, prezentate la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Florești

Grupul de copii și tineri „Arheo”, coordonat de prof. Veronica Macarie și tinerii din cadrul Asociației „De la lume adunate și-napoi la lume date”, coordonați de Daniel Rusu și Corina Cristuțiu, alături de care vor fi și copiii de la Așezământul „Sfântul Onufrie”, coordonat de înv. Antonia Petrea, vor prezenta duminică, 2 ianuarie 2022, de la ora 12:00, în curtea Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din Florești, mai multe obiceiuri de Anul Nou.

„Printre obiceiurile care vor fi aduse în atenția iubitorilor de cultură tradițională se numără «Plugușorul», pe care, în vechime, îl practicau cetele de feciori. Ei mergeau cu unelte reale de arat (plug de lemn cu brăzdar de fier) din gospodărie în gospodărie și, de multe ori, trăgeau o brazdă, cu valoare de început de an calendaristic și agrar. După arat și urat, colindătorii «semănau» boabe de grâu sau alte cereale prin ogradă, prin case și peste oameni, ca semn de belșug. Colindătorii purtau cu ei clopote, tălăngi, buhaiuri și bice, cu care făceau zgomot pentru a-și anunța prezența, dar și pentru «a alunga spiritele rele», care ar amenința oamenii” – spun cercetătorii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

În cadrul evenimentului va putea fi admirată și o expoziție de icoane pe sticlă, realizate în atelierul de pictură al Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” Florești.

Manifestarea face parte din proiectul „Colind străbun, la omu’ bun”, derulat de CJCPCT, în parteneriat cu Asociația Filantropică „Sfântul Onufrie” și Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Florești, în beneficiul copiilor ocrotiți în Așezământul „Sfântul Onufrie”.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut