Întemeietorul presei românești din Transilvania, omagiat la Jucu

Personalitatea marelui istoric, publicist, filozof și teolog, George Barițiu, a fost evocată în localitatea unde s-a născut, Jucu de Sus, eveniment organizat din inițiativa Primăriei Jucu, Societatea Cultural- Patriotică ,, Avram Iancu’’ și Despărțământul Cluj al Societății ASTRA.

La Jucu s-a născut acum 209 ani întemeietorul presei românești din Transilvania prin a cărei străduință a putut să apară în 1838, la Brașov, Gazeta de Transilvania, urmându-i revista literară Foii pentru minte, inimă și literatură.

Figură importantă a Revoluției din 1848 din Transilvania, opera sa cuprinde aspecte diferite de istorie economică, socială, culturală și religioasă, iar în colaborare cu Timotei Cipariu, au pus bazele Asociației Transilvane pentru Literatură Română și Cultura Poporului Român. A fost secretar și președinte al ASTREI, a editat revista Transilvania pe care a și condus-o timp de 21 de ani.

La acest plăcut și necesar eveniment cu firești rezonanțe istorice, culturale și patriotice, ce a debutat cu intonarea Imnului național și al Societății Avram Iancu, au participat primarul comunei Jucu , dl. Valentin Dorel Pojar, care a și adresat salutul de bun venit al oaspeților pe locurile natale ale acestei eminente personalitate a Jucului și României.

Au fost prezenți: președintele Societății Cultural – Patriotice Avram Iancu din România, Tiberiu Groza, președintele Despărțământului Cluj al Astrei, prof. univ. dr. Mircea Popa, Istoricul Vasile Tutula, vicepreședinte al Societății Științifice ,, Virtus Romana Rediviva’, toți evocând, prin luări de cuvânt, personalitatea istoricului, filozofului și teologului George Barițiu.

De asemeni, nu a lipsit realizatorul statui lui George Barițiu, dl. Ioan Rusu, comandantul Unității Militare de aici, Col. Florin Zirbo, Parohia Ortodoxă Jucu, cadre didactice și elevii scolii gimnaziale ,, George Barițiu’’ din localitate, care au prezentat și un plăcut program artistic adecvat acestui prim eveniment cu public, care s-a finalizat cu depuneri de coroane de flori din partea Primăriei, Școlii și U M din Jucu, dar și a Societăților Avram Iancu și ASTRA.

De reținut este și faptul că în 10 iunie, de Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului, se desfășoară al doilea eveniment festiv al acestui an, la Monumentul Eroilor din Jucu de Jos.

D. VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut