O treime dintre români nu reușește să facă economii

Trei din zece români (28%) continuă să-şi păstreze economiile „la saltea”, o treime dintre ei nu reuşeşte să economisească, iar o altă treime crede că va economisi mai puţin decât până acum.

Conform datelor furnizate de studiul Reveal Marketing Research, doi din trei români întâmpină dificultăţi în a pune bani de-o parte pentru zile negre, dar dacă ar reuşi acest lucru ar alege să ţină banii în casă, în timp ce doar jumătate dintre ei intenţionează să limiteze din ce în ce mai mult utilizarea banilor cash în viaţa de zi cu zi.
În prezent, o treime dintre români nu reuşeşte deloc să economisească bani, cu precădere persoanele cu vârsta între 45 şi 55 de ani (41%) şi cele cu venituri mici (38%). De asemenea, o altă treime dintre respondenţi consideră că vor economisi mai puţin decât până în prezent. Această perspectivă este întâlnită în mai mare măsură în cazul persoanelor cu venituri medii (36%).
Tinerii români cu vârsta între 18 şi 24 ani au devenit mai responsabili faţă de gestionarea finanţelor personale, în cazul acestora fiind înregistrată cea mai mare pondere a celor care cred că vor economisi mai mult pe viitor (14%), faţă de totalul eşantionului (8%).

Oamenii ”cu bani” investesc la Bursă

Investirea economiilor în vederea protejării şi/sau a multiplicării banilor devine o perspectivă din ce în ce mai atractivă pentru românii cu venituri mari. Astfel, nivelul de interes faţă de investiţiile la bursă creşte semnificativ în acest an, în comparaţie cu 2021, iar dacă în anul precedent doar 4% dintre români erau interesaţi să investească la bursă prin intermediul unui broker, în prezent ponderea celor interesaţi a ajuns la circa 11%.
Acest tip de comportament financiar este întâlnit în măsură semnificativ mai mare în cazul persoanelor cu venituri mari, 25% dintre aceştia declarând că ar prefera investirea economiilor în detrimentul economisirii banilor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut