O treime dintre clădirile școlilor clujene nu au autorizație la incendiu

Mai multe obiective de învăţământ din judeţul Cluj nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare înaintea începerii noului an şcolar fie din cauza grupurilor sanitare necorespunzătoare, fie din lipsa apei curente sau potabile. De asemenea, aproape trei sute de clădiri din rețeaua școlară clujeană nu au autorizație la incendiu.

Conform unei situaţii realizată de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj, dintre cele 608 obiective de învăţământ preuniversitar de stat şi privat, 52(8,55 la sută) nu au primit autorizație sanitară. Dintre obiectivele neautorizate, șapte se află în mediul urban.

În municipiul Cluj-Napoca sunt în evidență 224 obiective școlare. Dintre acestea 222 sunt autorizate sanitar ( 99% ) iar două neautorizate.

Unitățile neutorizate din Cluj-Napoca sunt Grădinița cu program prelungit “Căsuța Poveștilor”, unde se desfășoară lucrări de reabilitare și modernizare, autorizația sanitară fiind suspendată și Sala de sport a Colegiului National George Coșbuc”, aici autorizație fiind suspendată datorită deplasărilor de teren.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, principalele motive ale neautorizării sanitare sunt legate de: lipsa apei potabile(42 de obiective); lipsa apei curente (3 obiective); grupuri sanitare necorespunzatoare tip latrină (8 obiective); instalatii sanitare neetanșe (4 obiective); clădiri degradate (6 obiective); nerespectarea normelor sanitare privind circuitele funcţionale şi asigurarea spaţiilor necesare la blocul alimentar și spălătorie (1 obiectiv ); alte deficiențe igienico-sanitare,legate de sistemul de iluminat insuficient(2),încălzire necorespunzătoare (1),mobilier degradat (1),curte neamenajata, neingradita ( 2 obiective).

La capitolul securitate la incendiu, din datele prezentate de Inspectoratul Școlar Județean Cluj în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de vineri reiese că din cele 955 de clădiri care formează infrastructura școlară a județului Cluj, 197 sunt autorizate, 285 sunt neautorizate, în timp ce pentru 473 nu se impune autorizație la incendiu.

Din informațiile Inspectoratului Școlar Județean mai reiese că, la ora actuală, în județul Cluj nu mai exită nicio unitate școlară cu grup social în curte fără apă și încălzire.

 

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut