O sărbătoare frumoasă, într-o zi rece, la Valea Ierii

Septembrie nu a schimbat cu nimic culorile verii în acest ținut atât de frumos, de parcă acum a fost desprins de pe șevaletul celui mai priceput pictor al tuturor timpurilor și culorilor astrale ce se găsesc și în Apusenii noștri.

O toamnă care încă refuză culorile ruginii, dar care a chemat fiii satului Valea Ierii să se întoarcă, pentru încă o zi, în vatra copilăriei pentru a sărbători și a se bucura împreună de aceste locuri în ale căror areale silvice fauna excelează prin populația de ciute și cerbi, urși, cocoși de munte și o diversitate de fructe de pădure pe care doar localnicii știu cel mai bine când și de unde să le culeagă.

De altfel, sărbătoarea de duminică, organizată de Primăria și Consiliul local Valea Ierii cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, s-a desfășurat sub genericul ,,Festivalul Fructelor de Pădure’’, ale căror standuri nu au avut abundența fructelor, sucurilor, dulcețurilor și prezența în produsele de cofetărie, din anii trecuți, datorită secetei acestui an, sau, poate, ploii intermitente din această penultimă duminică a lui septembrie. Mărunta ploaie a blocat termometrele pe la 10 grade celsiene, iar umbrelele au cam obosit și ele de repetatele plieri, neobosiți și plini de energie au rămas tânărul primar Dorin Nap și colaboratorii săi, care au ținut la confortul organizatoric al acestei sărbători de pe impresionanta Vale a Ierii, mai curată, mai îmbietoare și mai prietenoasă ca oricând, poate și datorită lipsei buticarilor care sufocă sărbătorile multor comunități. După ceremonialul liturgic al zilei, majoritatea locuitorilor s-au deplasat pe verdele gazon al bazei sportive, pentru a urmării ,, competiția’’ cultural – artistică oferită de soliști și ansambluri folclorice, inclusiv Orchestra profesionistă ,, Cununa Transilvană’’ din cadrul CJPCPCT Cluj, instituție ce a asigurat și prezentarea întregului program, prin persoana dlui Grigore Sâmboan.

Programul a fost deschis prin salutul adresat de primarul comunei, Dorin Nap, participanților la această plăcută sărbătoare din inima Apusenilor, care a subliniat, între altele, că împreună, administrație locală – comunitate, au puterea de a-și dezvolta un viitor prosper, proces la care trebuie să contribuie tinerii dinamici pe care îi are comuna și gospodarii ce trudesc în a-și spori confortul de viață mult mai anevoios de împlinit în această parte a Țării Moților, lipsită de locuri de muncă și inflație galopantă. Proiectele croite de administrația comunei vor dezvolta infrastructura, inclusiv cea necesară turismului montan, iar ultimul proiect implementat a vizat reabilitarea instituției de învățământ sub toate aspectele arhitectonice moderne, iar dotările necesare sporirii procesului educațional sunt de generație nouă și în Școala gimnazială Valea Ierii.

Desigur, proiecte sunt mai multe, între ele se află cel rezervat construirii unui cămin cultural, reabilitarea a cinci drumuri comunale pe o lungime de cca 10 km și chiar au început pregătirile pentru asfaltarea drumului spre Cerc. În acest cadru au fost invitați să ia cuvântul subprefectul, Răzvan Ciortea și consilierii județeni Alexandru Cordoș și Horea Chirteș, care au apreciat strădania conducerii comunei de a împrospăta condițiile de viață ale moților de aici, dorindu-le sănătate și distracție plăcută, inclusiv sprijin necondiționat în realizarea proiectelor eligibile ale comunei.

Ferestrele de soare și ploaie rece nu au impietat desfășurarea bogatului program artistic al zilei care a debutat cu recitalul tinerei Adelina Boita și a solistului Adrian Socaciu, apoi grupul de copii ,, Muguri de folclor’’ coordonați de prof. Alexandru Filip.

După recitalul Marianei Morcan și al lui Iosif Rusu, au fost invitați pe scenă soții Traian și Valeria Ilea, care au prezentat publicului câteva din cele mai frumoase melodii care le consacră frumoasa carieră artistică. După aplauzele iubitorilor de folclor autentic, primarul Dorin Nap a adresat rugămintea să urce pe scenă 16 cupluri ale comunității care au împlinit o jumătate de secol de conviețuire, spunând că sunt exemple demne de urmat, de cinste, omenie, prietenie și înțelepciune.

Conducerea unității administrativ – teritoriale le-a înmânat diplome de excelență, flori, premii și sincera urare de La Mulți Ani și Sănătate, evenimentul fiind marcat și de instrumentiștii orchestrei profesioniste ,,Cununa Transilvană’’ cu acordurile muzicale dedicate sărbătoriților. Într-o altă pauză a programului muzical, șeful administrației de aici a premiat 30 de copii ai școlii care au încheiat anul de învățământ cu medii de 9 și 10, felicitându-i și oferindu-le premii în bani și îndemnul de a persevera în buna pregătire pentru viață. Felicitări au fost transmise cadrelor didactice și părinților care pot fi mândri de munca lor. De reținut este și faptul că din micuțele standuri expoziționale nu au lipsit unele produse de uz casnic realizate de meșterii comunei din lemn subdimensionat din acest areal forestier, câteva sortimente de sucuri și dulcețuri din fructe de pădure și o mai mare varietate de produse apicole. Muzica și buna dispoziție a continuat până seara când spectacolul jocului de artificii trimitea luminoase fascicole de culori spre pigmentul verde al înălțimilor Apusenilor ce străjuiesc de secole aceste minunate și curate tărâmuri rostuite cu stoicism și credință de moți.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut