O nouă lovitură primită de Consiliul Județean Cluj de la Ministerul Sănătății

Spitalele subordonate Consiliului Județean Cluj nu vor beneficia de finanțare din fonduri nerambursabile oferită prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Conform listei comunicate de Guvern, Clujul are doar patru spitale care au obținut finanțare pe linia „Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale”, dintr-un total de 65 de proiecte aprobate pentru finanțare. 

Pe lista de rezerve sunt alte opt proiecte, dar sunt puține șanse ca vreunul dintre acestea să prindă finanțare.

Potrivit Ministerului Sănătății, pe lista cu spitale care vor beneficia de investiții pentru achiziția de echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale se află Spitalul Militar de Urgență din Cluj-Napoca, suma atrasă fiind de 3,558 milioane de lei. De asemenea, va beneficia de finanțare pentru îmbunătățirea capacității și capabilității de prevenire și reducere a riscului de infecții nosocomiale Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, Unitatea medicală clujeană va primi în acest scop suma de 29,962,165.78 lei.

Investiția presupune dotarea laboratoarelor de microbiologie cu analizatoare automate sau semiautomate de identificare a microorganismelor și de efectuare a antibiogramelor. De asemenea, se vor recompartimenta, reamenaja și dota cu aparatură secții de terapie intensivă, blocuri operatorii, precum și alte facilități medicale, astfel încât să se poată menține în permanență sub control evoluția infecțiilor nosocomiale.

Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca a atras o finanțare de 29,230,716.01 lei iar Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal suma de 4 milioane de lei.

Solicitare de finanțare pe această linie din partea unităților medicale din Cluj a fost însă mult mai mare. Pe lista de rezerve, cu doar două puncte sub punctajele obținute de proiectele care au obținut finanțare, mai sunt două spitale. Alte două au cu trei puncte mai puțin decât punctajul eligibil iar alte patru cu patru puncte mai puțin.

Consiliul Județean Cluj a încercat să obțină fonduri prin intermediul acestui program pentru a combate infecțiile nosocomiale în spitalele pe care le are în subordine.

Este vorba de Spitalul Clinic De Pneumoftiziologie Leon Daniello, Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii, Spitalul de Boli Psihice din Borșa și Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii.

Prin reducerea infecțiilor asociate asistenței medicale se urmărește creșterea calității actului medical, îmbunătățirea siguranței pacientului, scăderea costurilor datorate îngrijirilor suplimentare.

Rata foarte mică a infecțiilor nosocomiale la Spitalul de copii

Unul dintre spitalele subordonate Consiliului Județean Cluj vizat pentru implementarea de măsuri în vederea reducerii infecțiilor nosocomiale este Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii. Unitatea medicală a fost înfințată în 197 iar acum are 13 secții cu paturi, Unitate de primiri urgențe, laborator de analize și laborator de imagistică. Spitalul își desfășoară activitatea în 10 locații. Din datele prezentate reiese că rata infecțiilor nosocomiale în această unitate medicală este de 0,35% iar rata infecțiilor Clostridium difficile este de 0,00392%. De asemenea, rata infecțiilor microorganisme MDR: 0,0432%.

Reprezentanții spitalului spun că în prezent aparatura din dotare este depășită moral, ceea ce crește riscul apariției infecțiilor nosocomiale.

În cadrul proiectului propus pentru reducerea infecțiilor intraspitalicești urma să se achiziționeze un spectrometru de masă MALDI-TOF. Aparatul contribuie la dezvoltarea și îmbunătățirea diagnosticului de laborator astfel: permite identificarea speciilor de microbi, care nu este posibilă prin metodele actuale, clasice; siguranță mai mare în obținerea unui diagnostic pozitiv datorită utilizării unei cantități mici de biomasă; debitul mare de lucru și viteză asociate cu automatizarea completă la timp semnificativ redus de obținere a rezultatelor și implicit reducerea timpului până la obținerea unui diagnostic mult mai corect; fiabilitate mai mare a acestei metode fata de cele clasice.

Sistemul MALDI Biotyper identifică microorganismele folosind tehnologia MALDI-TOF spectrometrie de masă pentru a determina o amprentă proteomică unică a un organism adică mascara proteinele foarte abundente care se găsesc în toate microorganismele. Tiparele caracteristice ale acestor proteine sunt folosite pentru a identifica în mod fiabil și precis un anumit microorganism prin potrivirea modelului respectiv cu o baza de date extinsă de referințe, certificată IVD-CE (certificare europeana pentru diagnostic in vitro). Cu aceasta tehnică MALDI-TOF MS Bruker timpul de lucru pentru fiecare izolat este doar 20 de secunde pentru 95% dintre microorganisme.

Valoarea proiectului propus pentru Spitalul Clinic de urgență pentru Copii este de 3.051.871 lei fără TVA iar implementarea urma să se facă în intervalul februarie 2023 – mai 2024.

Incidență de aproape 2 la sută la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie

La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello rata infecțiilor nosocomilae este de 1,81% iar a celor cu Clostridium difficile este 0,35%.

Pentru a scăpa de aceste infecții, conducerea unității medicale a propus o serie de investiții ce viza dotarea cu aparatura medicala și echipamente performante și înalt performante.

Valoarea proiectului propus este de 3.549.865 lei fără TVA iar printre aparatele vizate pentru achiziție se numără nebulizator (pentru decontaminarea aerului și suprafețelor, elimină virusuri și bacterii, decontaminează aerul și suprafețele, elimină mucegaiul, elimină mirosurile neplăcute) sistem dezinfecție pentru documente și obiecte mici (asigură dezinsecția documentelor prin acțiunea ozonului folosindu-se de oxigenul din încăpere), Sistem de spectometrie de masă Maldi – Tof, termostat/instrument pentru monitorizarea permanentă a hemoculturilor, incubator microbiologieși sistem videobronhoscopie.

1,10 la sută, rata rata infecțiilor nosocomiale la Spitalul Clinic Boli Infecțioase


La spitalul de Boli Infecțioase rata infecțiilor nosocomiale este de 1,10%

Spitalul Clinic Boli Infecțioase Cluj-Napoca este unitate cu personalitate juridică care are o capacitate de 235 paturi spitalizare continuă, 25 paturi de spitalizare de zi și un ambulatoriu integrat.

Pentru combaterea infecțiilor nosocomiale din această unitate medicală s-a propus achiziționarea de echipamente performante în valoare de 3.549.865 lei fără TVA. Reducerea riscului se realizează în practică prin principalele categorii de activități care se adresează supravegherii epidemiologice a infecțiilor nosocomiale, a utilizării antibioticelor și a tulpinilor bacteriene rezistente la antibiotice precum și asigurării condițiilor de igienă necesare asistării pacienților și a desfășurării activității profesionale a personalului medico-sanitar.

În cadrul proiectului era prevăzută dotarea cu două sisteme de neutralizare pentru deșeuri medicale contaminate, sistem de neutralizare pentru deșeuri medicale solide, aparat de curățare cu a bur uscat, cu accesorii incluse și un sistem de purificare și dezinfectare a aerului.

Spitalul din Borșa a cerut peste un milion de lei

Și spitalul din Borșa a fost vizat pentru implementarea unui proiect menit să reducă infecțiile nosocomiale.

Spitalul de Bali Psihice Cronice Borșa este un spital de monospecialitate, care asigură servicii medicale psihiatrice cu un număr de 195 paturi, fiind cea mai mare unitate spitaliceasca specializata in tratarea afecțiunilor psihice cronice din județul Cluj.

Investiția pentru reducerea infecțiilor intraspitalicești viza achiziția de echipamente și aparatură performantă în valoare de 1.254.391 lei TVA inclus.

Dintre spitalele clujene care au mai cerut finanțare pentru combaterea infecțiilor nosocomiale se numără Institutul de Gastroenterologie „Octavian Fodor”. Unitatea medicală a cerut 26,396,174.32 de lei însă nu a obținut decât 57 de puncte, cu două puncte mai puțin decât punctajul eligibil. De asemenea, a mai solicitat finanțare de 3,5 milioane de lei Spitalul Clinic De Pneumoftiziologie Leon Daniello iar Spitalul Clinic Căi Ferate Cluj Napoca suma de 7,2 milioane de lei.

Spitalul municipal Cluj-Napoca a cerut 7,3 milioane de lei

Numeroase persoane care optează să se trateze în spitalele şi clinicile clujene se aleg în timpul spitalizării cu diverse infecţii. Din păcate, se pare ca numărul acestor pacienţi este foarte mare, însă nu toate aceste cazuri sunt făcute publice. Datele oficiale arată că numărul infecţiilor intraspitaliceşti raportate din România este cu mult mai mic decât în ţări cu sisteme sanitare incomparabil mai performante. Contactarea acestor infecţii de către pacienţi în timpul spitalizării se datorează pe de o parte indiferenţei cadrelor medicale şi a echipelor manageriale, iar pe de altă parte modului defectuos în care se utilizează şi achiziţionează subsţantele dezinfectante şi sterilizante.

Contrastul între rata infecţiilor nosocomiale (intraspitaliceşti-nota noastră) raportate în România şi rata infecţiilor nosocomiale raportate în alte ţări ale Uniunii Europene este extrem de mare. Dacă la noi rata este de aproximativ 1%, cea raportată în ţările europene este de 10%. Surse medicale clujene susţin că responsabilii din unităţile medicale raportează cât mai puţine cazuri de infectare intraspitalicească, deoarece, în caz contrar, îşi pot pierde posturile.

Biocide neconforme

Printre cauzele care duc la aceste îmbolnăviri pe parcursul spitalizării se numără atât lipsa de responsabilitate a cadrelor medicale şi a echipelor manageriale, cât şi modul defectuos în care se utilizează şi achiziţionează substantele dezinfectante şi sterilizante.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut