O nouă ediție a Festivalului-concurs „Jocul Fecioresc și Bărbătesc din România”, organizată la Cluj-Napoca

Ansambluri folclorice și jucăuși din județele Alba, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Olt, Vrancea, Satu Mare și Cluj vor lua parte duminică, 25 septembrie, la Cluj-Napoca, la Festivalul-concurs „Jocul Fecioresc (ediția a XXXVI-a) și Bărbătesc (ediția a III-a) din România”. Organizat de Asociația Folclorică „Someșul-Napoca”, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, evenimentul se va desfășura la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, cu începere de la ora 15:00.

Potrivit președintelui Asociației Folclorice „Someșul-Napoca”, dr. Zamfir Dejeu, manifestarea își propune să încurajeze promovarea valorilor de patrimoniu imateral UNESCO și continuă „Festivalul Jocului Fecioresc din Transilvania”, un eveniment cu tradiție în județul Cluj („Jocul  Fecioresc din Transilvania” a fost  înscris în Patrimoniul UNESCO în anul 2015). Festivalul  are ca scop promovarea și revitalizarea unor tipuri de joc fecioresc tradițional (la care se bate pe picior): Feciorește de bâtă (Haidăul), Feciorește rar (Târnăveană), Feciorește des, Bărbunc din Ardeal, Feciorește mixt (Plimbată rară, Bătută și Feciorească) din Sudul Transilvaniei, Călușerul și Romana de la Orăștie, Ardeleană feciorește din Bihor, Sorocul bănățean etc. și a Jocurilor Bărbătești (la care se bate în pământ): Feciorește de sărit (Fecioresc din Maramureș, De sărit din Lăpuș, Roata feciorilor din Oaș), Brâuri din Muntenia (Brâul din Muscel, Brâul pe șase), Oltenia (Brâuleț, Alunelul, Trei păzește, Galaonul), Transilvania (Brâul ăl mare, Brâul fetelor), Moldova (Corăghiasca), Banat (Brâul bătrân) și Bătute, în Moldova etc.,  precum și punerea în evidență a celor mai buni jucăuși.

Devenit național, festivalul este destinat formațiilor tradiționale și jucăușilor amatori – feciori, tineri căsătoriți și în vârstă, de toate etniile conlocuitoare, care se vor întrece în fața unui juriu de specialitate, acompaniați de formații instrumentale tradiționale. Se va nota autenticitatea repertoriului, impresia artistică și stilul de joc, portul popular și calitatea acompaniamentului.

Invitați în festival: Ansamblul folcloric „Tradiții – Someșul Napoca” al USAMV Cluj-Napoca, jucăușul Dan Costantea din Cluj-Napoca, câștigător al premiului I la ediția a II-a, și Formația de jocuri tradiționale din Frata. Întreaga manifestare se va desfășura în prezența invitatului special, dr. Grigore Leșe,  etnomuzicolog, realizator TV, președintele juriului.

Evenimentul este realizat cu sprijin financiar din partea Primăriei și Consiliului Local    Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj și Ministerului Culturii.

 Accesul publicului este liber.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut