O nouă confruntare cu Rusia este inevitabilă

Kommersant

Marile puteri occidentale – SUA, Marea Britanie şi Franţa – s-au pus de acord asupra unei strategii comune în lupta cu preşedintele Siriei, Bashar al-Assad. Principalul obiectiv va fi întărirea sprijinului acordat opoziţiei armate. În afară de aceasta, europenii au căzut de acord cu abordarea preşedintelui SUA, Barack Obama, care a atenţionat: un motiv pentru iniţierea unui atac asupra Damascului ar putea fi nu doar ameninţarea utilizării de arme chimice, ci orice “deplasare” de arme chimice siriene. O asemenea poziţie fermă face practic inevitabilă o nouă rundă de confruntare cu Moscova.

Punerea de acord a poziţiilor în problema siriană a avut loc în timpul unor discuţii telefonice pe care premierul britanic David Cameron le-a avut iniţial cu preşedintele francez Francois Hollande, apoi cu cel american Barack Obama.

Experţii sînt de părere că, în acest fel, SUA îşi dezleagă mîinile în problema siriană. Dacă Washingtonul va decide să se implice în conflict de partea opoziţiei, Barack Obama ar putea invoca informaţii privind deplasarea de arsenale chimice siriene. O verificare operativă a acestei informaţii va fi extrem de dificilă. În schimb, în ochii comunităţii mondiale şi a alegătorilor americani motivaţia privind existenţa unei ameninţări chimice din partea Damascului ar arăta destul de convingător.

În discuţia dintre Cameron şi Hollande accentul a fost pus de asemenea pe întărirea sprijinului acordat adversarilor lui Bashar al-Assad.

Moscova respinge în mod categoric această poziţie a statelor occidentale. Astfel, Ministerul de Externe al Rusiei a difuzat un comunicat în care îi acuză pe americani şi europeni de “instigare făţişă” a opoziţiei siriene la continuarea luptei armate, în loc să o convingă să intre în dialog cu guvernul. Modul în care Occidentul abordează conflictul sirian este considerat de guvernul rus unul “fariseu”.

Rusia insistă asupra reglementării politice a conflictului şi aminteşte că, în timpul recentei vizite pe care a desfăşurat-o în capitala rusă, vicepremierul sirian Qadri Jamil a admis posibilitatea retragerii lui Bashar al-Assad, fapt care demonstrează flexibilitatea Damascului şi deschiderea sa către negocieri. De altfel, Occidentul este de părere că îmblînzirea poziţiilor regimului de la Damasc ar avea legătură în primul rînd cu recentele succese militare ale opoziţiei şi că tocmai din acest motiv acesteia trebuie să i se acorde în continuare sprijin – pentru ca, dacă se va ajunge la negocieri, adversarii lui Bashar al-Assad să le poarte de pe poziţii de forţă, discutînd cu Damascul condiţiile de capitulare.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut