O nouă campanie împotriva violenței bazate pe gen

SECS – Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală lansează, pe Facebook și Instagram, campania #STOPviolenței prin care prezintă divesele forme ale violenței bazate pe gen și îndeamnă tinerele și tinerii din România, martori sau supraviețuitori ai acestui fenomen, să vorbească deschis depre propriile experiențe pe rețelele sociale. 30% dintre femeile din România recunosc că au fost afectate de violenţa fizică sau sexuală, conform analizei publicate de Institutul Național de Sănătate Publică în urmă cu doi ani.

„Violența bazată pe gen are un impact profund asupra tinerilor, ei fiind cel mai adesea supraviețuitorii, martorii sau perpetuatorii acesteia. Violența bazată pe gen afectează viețile a milioane de oameni din întreaga lume și se manifestă prin comportamente dăunătoare îndreptate în special către femei și fete. În contextul actual, cel al pandemiei COVID-19, violența împotriva femeilor și fetelor, în special violența domestică, a escaladat în întreaga lume, iar organizațiile pentru drepturile femeilor alături de alte organizații ale societății civile sunt în prima linie de ajutor, oferind sisteme de avertizare timpurie și depunând eforturi pentru a adapta la contextul actual furnizarea de servicii împotriva violenței asupra femeilor, arată studiile ONU”, spun organizatorii.

SECS marcheză, prin această campanie, în România evenimentul global 16 Zile de Activism împotriva Violenței Bazate pe Gen, alăturându-se campaniei internaționale #STOPviolence, derulate de Federația Internațională de Planificare Familială, în cadrul căreia SECS este membră cu drepturi depline încă din anii ‘90.

16 Zile de Activism Împotriva Violenței Bazate pe Gen este o campanie internațională anuală care începe pe 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor, și se desfășoară până pe 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului. Campania fost demarată inițial în 1991, la inaugurarea Institutului de Leadership Global pentru Femei. Încă de atunci, persoane și organizații din întreaga lume solicită prevenirea și eliminarea violenței care se îndreaptă în special împotriva femeilor și fetelor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut