O nouă campanie arheologică pentru căutarea rămășițelor pământești ale deținuților politici morți în penitenciarul din Târgu Ocna

Asociația Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România (AFDPR), împreună cu Fundația Doina Cornea și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), organizează, în colaborare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cea de-a șasea campanie de investigații arheologice la Târgu Ocna. Acțiunea, care începe luni, 4 octombrie, continuă căutările pentru recuperarea și identificarea rămășițelor pământești ale deținuților politici decedați în penitenciarul din localitate.

Cercetările, care se desfășoară în zona cimitirului parohial aflat lângă biserica ortodoxă cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, situată lângă penitenciar, vor fi efectuate de un colectiv de arheologi condus de dr. Gheorghe Petrov (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei) și format din Paul Scrobotă (Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud), Horațiu Groza (Muzeul de Istorie Turda), Gabriel Rustoiu (Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia), Marius Oprea (Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România), alături de care se vor afla și câțiva studenți și absolvenți de istorie, în calitate de voluntari. Acțiunea este sprijinită de Primăria orașului Târgu Ocna și Protopopiatul ortodox Onești, iar finanțarea activităților este asigurată din donații particulare, prin intermediul Fundației Doina Cornea din Cluj.

***

În perioada comunistă, penitenciarul de la Târgu Ocna a servit pentru detenția persoanelor bolnave de TBC, fiind caracterizat în literatura de specialitate drept „o adevărată Bastilie sanitară a României comuniste”.

Conform unei evidențe, bazată pe surse documentare, în perioada 1950-1964, la Penitenciarul din Târgu Ocna au fost încarcerate 843 de persoane condamnate pentru delicte politice, dintre care 73 au decedat în timpul detenției. Morții au fost înhumați într-un cimitir parohial situat în apropierea penitenciarului, fără sicriu, în gropi individuale sau comune, nemarcate la suprafața solului.

La Târgu Ocna a fost închis și a murit și Valeriu Gafencu, una dintre cele mai reprezentative figuri din detenția comunistă, supranumit „Sfântul închisorilor”. Acesta a ajuns la Târgu Ocna după ce a trecut prin închisorile de la Aiud și Pitești.

În cele cinci campanii de cercetări arheologice de până acum au fost descoperite în total 73 de morminte, dintre care 23 sunt considerate că aparțin unor deținuți. Toate rămășițele pământești ale deținuților au fost recuperate, fiind introduse în circuitul oficial al expertizelor medico-legale, al analizelor antropologice și a testelor de genetică umană. Cazul deținuților politici morți în penitenciarul de la Târgu Ocna și a locului unde aceștia au fost înhumați face obiectul unui dosar de cercetare penală, deschis la Secția Parchetelor Militare ca urmare a unei sesizări oficiale înaintate de către IICCMER în anul 2018, sub mandatul lui Radu Preda.

AFDPR face un nou apel către acei urmași ai victimelor decedate în Penitenciarul din Târgu Ocna, care nu au fost încă identificați și contactați, să ia legătura cu responsabilul acțiunii, dr. Gheorghe Petrov (tel. 0721-400.396), în vederea îndrumării lor către autoritățile care au în sarcină stabilirea identității osemintelor recuperate.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut