O nouă campanie arheologică pentru căutarea rămășițelor pământești ale deținuților politici morți în lagărul de la Periprava

O nouă campanie (a IX-a!) de investigații arheologice în Cimitirul lipovenesc din satul Periprava, comuna C. A. Rosetti, jud. Tulcea, pentru căutarea, recuperarea și identificarea rămășițelor pământești ale deținuților politici decedați în fosta colonie penitenciară, va fi demarată la 1 august.

Campania este organizată de Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), împreună cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) și Fundația Doina Cornea din Cluj, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud, Muzeul de Istorie Turda și Muzeul Județean de Istorie „Ștefan cel Mare” Vaslui. Cercetările vor fi efectuate de un colectiv de arheologi și istorici de la instituțiile muzeale menționate, alcătuit din Gheorghe Petrov (coordonator și responsabil științific), Paul Scrobotă, Horațiu Groza, Gabriel Rustoiu și Ramona Maria Mocanu. Acțiunea se desfășoară în conlucrare cu Televiziunea Română și este sprijinită de Primăria comunei C.A. Rosetti. Finanțarea activităților este asigurată din donații particulare prin intermediul Fundației Doina Cornea, care va fi reprezentată în teren de Leontin Horațiu Iuhas și Marius Oprea.

AFDPR face un nou apel către acei urmași ai victimelor decedate în lagărul de la Periprava, care nu au fost încă identificați și contactați, să intre în legătură directă cu responsabilul cercetărilor, Gheorghe Petrov (tel. 0744516108), în vederea îndeplinirii formalităților necesare pentru raportarea acestora către autoritățile care au în sarcină stabilirea identității osemintelor recuperate.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut