Galerie Foto&Video | O minune a ingineriei. Imagini spectaculoase realizate de Făclia cu cel mai mare pod apeduct din lume

Ingineria și arhitectura au dat naștere pe parcursul timpului unor adevărate minuni. Una dintre acestea a fost creată în secolul XIX și se află în Franța, la aproximativ 35 de kilometri de Marsilia și cam 15 kilometri de Aix-en-Provence.

Este vorba de podul apeduct Roquefavour din localitatea Ventabren. Făclia a ajuns în contextul Zilei Naționale a Franței la parada militară organizată în al doilea cel mai mare oraș al Franței-Marsilia, și nu a ratat ocazia de a vedea și minunea de la Ventabren.

Construcția impresionantă din Franța inspirată de Pontul Roman du Gard a fost realizată între (1842-1847), fiind cel mai înalt pod de apeduct din piatră din lume.

Demersul pentru realizarea acestei construcții a apărut în contextul lucrărilor la canalul care să asigure alimentarea cu apă a orașului Marsilia. Proiectul a fost demarat deoarece apa era o mare problemă pentru locuitorii orașului la sfârșitul secolului XVIII, iar epidemiile și seceta făceau ravagii.

În 1834, râul care străbate orașul a secat, ajungându-se ca fiecare locuitor să beneficieze de doar un litru de apă pe zi. Aleșii locali a decis să restabilească asigurarea alimentării cu apă a orașului. Astfel, primarul Marsiliei, Maximin-Dominique Consolat, a propus în 1835 construirea unui canal care să aducă apa de la Durance la Marsilia.

Canalul are 80 de kilometri și deservește toate cartierele din Marsilia.

Principala problemă care s-a invit în timpul construcției a fost traversarea văii Arcului, la sud de localitatea Ventabren, a cărei altitudine este de aproximativ 100 de metri. În acest sens a fost gândit un pod care să asigure trecerea apeductului. Lucrările la podul apeduct au început în 1841, sub coordonarea lui Swiss, inginerul șef al Montricher, asistat de William Fraisse. Ei mobilizează 5 mii de muncitori, printre care sute de lucrători în piatră. Blocurile care cântăresc până la 300 tone provin din două cariere de piatră din satul Velaux. Acestea au fost transportate la amplasamentul apeductului folosind o linie de cale ferată de 15 km creată pentru acest proiect.

Construcția impresionantului pod a durat șase ani, din 1841 până în 1847. Are 83 de metri înălțime, 375 de metri lungime, iar fundațiile au o adâncime de 9 până la 10 metri. Comparativ,

Apa a ajuns la 19 noiembrie 1849 la Marsilia, iar din 1854 până în 1869, s-au construit 77 km de conducte și noi bazine de rezervor permițând accesul la apă pe întreg teritoriul Marsilia, inclusiv în municipiile învecinate.

Comparativ, apeductul de piatră roman, Pont du Gard, din apropiere de Nimes, are aproximativ 270 m lungime și 50 m înălțime. Acesta a fost construit la jumătatea primului secol după Hristos.

Localitatea Ventabren se află în regiunea Provence-Alpes-Côte-d’Azur, una dintre cele mai vizitate zone ale Franței, cu un imens patrimoniu cultural și o varietate de obiective turistice.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut