Lege care îi vizează pe mai mulți clujeni

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, dacă au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.
Legea are ca obiect de reglementare modificarea articolului 65, alineatul 5 din Legea nr. 236/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Este vorba de localităţi afectate din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.
Printre localitățile prevăzute de lege se numără Câmpia Turzii, Dej şi Turda din judeţul Cluj. Legea a fost inițiată de deputatul Cornel Itu și de fostul senator Alexandru Cordoș.

”Legea 212/2020 intră în vigoare cu amendamentul pe care l-am depus la Comisia pentru muncă, prin care sunt incluşi în rândul celor care beneficiază de această măsură dejenii şi locuitorii de pe o rază de 8 km faţă de municipiul Dej! De asemenea, prin amendamente, pe lângă municipiul Dej şi comunele din apropiere au fost incluse, de asemenea, Turda şi Câmpia Turzii, precum şi localităţile de pe o rază de 8 km faţă de aceste oraşe. Este o măsură justă şi reparatorie faţă de cetăţenii care au fost supuşi efectelor toxice ale poluării, atât prin gradul de poluare, dar mai ales prin timpul de expunere. Este o victorie meritată de către cetăţenii municipiului Dej, precum şi a persoanelor din celelalte zone prevăzute în noua lege şi sunt mulţumit că am reuşit să le susţin şi mai ales să le obţin aceste drepturi în calitate de deputat care îi reprezintă în Parlamentul României”, a declarat Cornel Itu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut