O generație „care mizează pe succes”

Elevi olimpici care vor primi în anul școlar 2022-2023 bursă de merit din partea Academiei Române participă, în perioada 1-5 august, la prima ediție a Școlii de vară „Sub semnul istoriei“, organizată de Academia Română.

Tabăra este coordonată de prof. univ. Ioan Bolovan și își are sediul, pentru cinci zile, la Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului-Retezat, din localitatea General Berthelot, județul Hunedoara, entitate ce aparține Academiei Române.

„În primele zile participanții au avut ocazia să se întâlnească și să discute cu membri ai Academiei Române și să viziteze locuri și edificii cu puternică rezonanță culturală și istorică din județul Hunedoara, precum Complexul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Complexul de la Sarmizegetusa Regia, Castelul Huniazilor din Hunedoara, Biserica Densuș și Mănăstirea Prislop, Rezervația de zimbri din Hațeg și Casa dinozaurilor din Hațeg. Șase dintre tinerii olimpici prezenți la Școala de vară a Academiei Române și-au notat gândurile și impresiile și le-au citit la radio, miercuri, 3 august. Ideile recurente în afirmațiile lor sunt: educație, altruism, respect, onestitate, bine, adevăr, cunoaștere, inteligență, înțelegere, performanță, perspectivă, succes” – informează Academia Română, într-un comunicat remis ziarului Făclia.

Unul dintre cei șase, clujeanul Ovidiu Cristian Suătean, de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu“, pasionat de istorie, consideră că „pentru o țară, tineretul este singura investiție de succes“.

„Cred că «istoricii studiază trecutul pentru a fi întrebați despre viitor», cum spune Norman Davis. Cunoașterea istoriei este necesară oricărui individ, oferindu-i și dezvoltându-i nu doar simțul critic, ci și o înțelegere complexă asupra existenței sale și a comunității“ – spune Ovidiu Cristian Suătean, citat în comunicat.

Școala de vară organizată la Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului-Retezat face parte dintr-un program complex al Academiei Române, inițiat în anul 2019 și intitulat „Academia Română în dialog cu tinerii“. Programul are ca scop susținerea și promovarea tinerelor talente din școli și universități și este gândit pe patru direcții principale de acțiune: înființarea unui centru pentru tinerii superdotați; acordarea de premii speciale; acordarea de burse elevilor din medii defavorizate și care au rezultate școlare performante; organizarea unor școli de vacanță sub genericul „Școala olimpicilor“, defășurate bianual, iarna și vara.

Programul a fost inaugurat în luna ianuarie 2020, cu Școala de vacanță „Academia Română cultivă tinerii merituoși“, ediția I reunind la București 14 elevi olimpici internațional. În 2021 a fost lansată direcția de acordare a burselor Academiei Române, iar cei 10 elevi selectați participă acum la Școala de vară „Sub semnul istoriei“.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut