O fată mai tare ca băieții. Clujeanca Alisia Perșa, bronz la Campionatul Mondial de Street Workout

Clujeanca Alisia Dania Perșa (16 ani), elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „George Coșbuc” a reușit remarcabila performanță de a obține bronzul la Campionatul Mondial de Street Workout 2022, care s-a desfășurat în decembrie, la Riga.

Street Workout (numit și Calisthenics) este o disciplină sportivă mai puțin cunoscută la noi, însă în plină afirmare pe plan mondial, oarecum asemănătoare cu gimanastica, și care se desfășoară de regulă în parcuri sau în locuri unde există facilități adecvcate.

Alisia, care a terminat clasa a X-a cu media generala 9,22, este pasionată de activitățile fizice încă de când era mult mai mică, astfel că a practicat diverse sporturi, printre care ciclismul, unde a câștigat mai multe premii la competiții organizate de “Clujul pedalează”. A început să se ocupe de Street Workout în urmă cu patru ani, în 2019, când, încurajată de antrenorul și prietenul ei, Tibi Băiță, a și participat la prima ei competiție, Flux Summer Challenge 2019, la Sibiu. Acolo a impresionat obținând premii la toate probele – locul I la Tracțiuni, locul I la Flotări, locul III la Genuflexiuni și titlul Queen of plank. Competiția din Sibiu a însemnat și un moment de cotitură pentru Alisia. Impresionată de băieții care au făcut demonstrații de Freestyle ea s-a hotărât ca aceasta e direcția în care dorește să pornească. Așa că în 2020 a participat la o competiție de acest gen, Barsylvania, organizată tot la Sibiu. Acolo a obținut locul 11 din 13, însă într-o competiție adresată… băieților, deoarece nu existau fete în concurs.

Au urmat Campionatul Național de Street lifting din 2020, unde s-a clasat pe prima poziție, Campionatul Național de Street Workout din 2021, unde a concurat tot alături de băieți și s-a clasat pe locul 7 din 12, și Barsylvania, unde a obținut locul 5 din 13, desigur tot într-un concurs pentru băieți. In 2022 a fost prezentă la Freestyle Revolution din Sibiu și la Vegfest din București, fiind singura fată din competiție. În același an a concurat și la Barsylvania Street Battle, unde s-a clasat pe a doua poziție, concurând tot împotriva băieților.

În noiembrie 2022, la Brussels Freestyle Cup, s-a clasat pe locul I, iar în decembrie 2022, la Beast of the Barz din Stockholm, a obținut tot prima poziție, învingând cele mai bune fete din acest sport.

În prezent, Alisia se pregătește pentru Campionatul European, care se va desfășura peste două săptămâni, în Amsterdam.

Până cu puțin timp în urmă, Alisia s-a antrenat acasă sau prin parcuri, deoarece nu avea acces în săli de gimnastică, și doar de curând a început să se antreneze în sală, de două ori pe săptămână.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut