O ediție de neuitat, Festivalul „Dumitru Fărcaș”

Cea de a V-a ediție a Festivalului de Folclor „Dumitru Fărcaș” ce a avut loc recent la Cluj-Napoca s-a dovedit a fi una pe măsura valorii marelui și regretatului artist Dumitru Fărcaș. Evenimentul a reunit artiști cunoscuți ai folclorului românesc oferind publicului clujean trei zile de regal muzical.

Festivalul a debutat în 2 noiembrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei cu Vernisajul Dumitru Fărcaș – OMUL din spatele taragotului. La eveniment au luat parte primarul Emil Boc, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, gazda evenimentului, și Alin Pop – redactor Radio Cluj. Călin Han a susținut un recital și o prezentare a instrumentelor tradiționale de suflat, program continuat de momente muzicale susținute de taragotiștii români și cei străini.

 

A doua zi a evenimentului publicul a avut parte de un concert de excepție, ce a pus în lumină repertoriul Mariei Tănase și al lui Dumitru Fărcaș, susținut de Orchestra simfonică New Hope, sub bagheta dirijorală a Simonei Strungaru. Cei doi soliști care au interpretat în seara de vineri pe scena Casei de Cultură a studenților Dumitru Fărcaș au fost Irina Sârbu și Cristian Totpati – taragot, alături de Taraful Frații Cazanoi.

Ultima zi a Festivalului a oferit publicului clujean Concertul folcloric de gală unde, pentru prima dată în Cluj Napoca, Orchestra Națională Lăutarii din Chișinău condusă de Maestrul Nicolae Botgros, au oferit un spectacol de zile mari. Au urcat pe scena artiști consacrați, prieteni ai maestrului: Angela Buciu, Florica Zaha, Veta Biriș, Matilda Pascal Cojocărița, Ovidiu Barteș, dar și taragotiștii: Gheorghe Radu, Cristian Totpati, Petrică Popa, Andrei Haneș și mulți alții.

„Dumitru Fărcaș a fost un muzician de excepție, lăsând urme mari în muzică. Noi muzicienii, întotdeauna ne-am raportat la acest mare, mare rapsod, muzicant și OM…Am vrut sa aduc un omagiu, iar omagiul nostru este cel pe care l-ați văzut astăzi, aici.”, a declarat maestrul Nicolae Botgros, dirijorul orchestrei Lăutarii din Chișinău.

„Acesta a fost o seară după sufletul lui tata! Tot timpul mă gândesc ce-am putea face pentru tata? Un lucru este cert: noi nu putem să deviem de la ceea ce înseamnă folclorul autentic românesc. Noi nu putem merge în ton cu trendul, trebuie să mergem pe aceeași linie pe care el și-a păstrat-o mai bine de 60 de ani” Andreea Farcaș, președinta Fundației Dumitru Fărcaș.

Festivalul Dumitru Fărcaș este un proiect cultural necesar pentru toți românii! Dincolo de faptul că ne readuce în atenție personalitatea complexă a marelui artist, evenimentul oferă întâlniri memorabile cu artiști valoroși ai folclorului românesc, dar și cu tineri taragotiști pasionați de lumea sonoră a acestui instrument special. „Pentru mine este onorant să fiu gazda evenimentului, îi păstrez o amintire specială în sufletul meu prin tot ceea ce am realizat împreună la TVR și pentru bucuria pe care o simt și astăzi ascultându-i muzica! Felicitări, Andreea Fărcaș pentru ediția minunată din acest an! Mă-înclin!” , a afirmat realizatoare de emisiuni de folclor Iuliana Tudor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut