O cunoscută instituție de cultură din județul Cluj își modifică denumirea

O cunoscută instituție de cultură din județul Cluj își modifică denumirea. Potrivit unui proiect de hotărâre ce va fi supus dezbaterii consilierilor județeni în ședința din 30 iunie, demersul are loc pentru a se evita producerea unor confuzii.

Biblioteca Județeană poartă începând cu anul 1992 numele marelui scriitor Octavian Goga. Denumirea a fost atribuită prin decizia Prefecturii Județului Cluj nr. 14/31.01.1992. Prin actul administrativ s-a omis din denumirea instituției cuvântul „Cluj”, aceasta fiind denumită Biblioteca Județeană „Octavian Goga”. În Certificatul de înregistrare fiscală, emis în 14.10.2003 este înscrisă denumirea Biblioteca Județeană Octavian Goga Cluj. De asemenea, ștampila instituției, modificată în anul 1992, are înscrisă denumirea completă: Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj. În Regulamentul de organizare și funcționare a instituției, care a fost aprobat prin hotărâri ale Consiliului Județean Cluj (în variante succesive), este utilizată denumirea oficială de Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, dar denumirea curentă, care reprezintă și un mod de localizare geografică, este cea care conține mențiunea „Cluj”.

În proiectul de hotărâre ce va fi dezbătut joi se precizează că toate bibliotecile de rang județean din România poartă în denumirea lor și denumirea județului în care funcționează iar pentru evitarea producerii unor confuzii între bibliotecile ce poartă numele scriitorului Octavian Goga, Consiliul Județean Cluj a decis să modifice denumirii instituției, cu menționarea cuvântului „Cluj”. Biblioteca publică clujeană a parcurs mai multe etape în evoluţia ei. La 14 mai 1921 s-a deschis Biblioteca Populară, care a funcţionat pe lângă Biblioteca Universităţii „Regele Ferdinand”. La 6 septembrie 1949 a fost înfiinţată Biblioteca Municipală, devenită în august 1950 Biblioteca Centrală Regională. Din 3 martie 1968 aceasta devine Biblioteca Municipală Cluj şi, apoi, Biblioteca Judeţeană Cluj din 1974. Din anul 1992 i se atribuie numele poetului Octavian Goga. „Modificarea denumirii bibliotecii aduce modificări doar de natură logistică și nu produce schimbări substanțiale privind organigrama ori statul de funcții, asupra tipului de activități care se desfășoară, sau asupra tipului de beneficiari cărora se adresează activitatea specifică”, a precizat Consiliul Județean Cluj.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut