O companie clujeană vrea să capteze ”energie verde” din pământ

GreenTAGS, o nouă companie cu sediul în Cluj-Napoca, specializată în soluții inovatoare de captare de energie verde din pământ în scopul încălzirii și răcirii clădirilor, se lansează pe piața din România, conceptul fiind realizat de un lector al Universității Tehnice Cluj-Napoca.

Proiectul GreenTAGS este o inițiativă Expert Proiect, companie de expertizare tehnică și proiectare specializată în inginerie civilă și inginerie geotehnică.

„GreenTAGS este un proiect de suflet, născut din Expert Proiect și este totodată o translatare perfectă dinspre cercetare înspre implementare a unor tehnologii inovatoare, care vin să întâmpine și să contribuie totodată într-un mod inteligent la provocările actuale date de transformarea urbană, în contextul nevoii utilizării resurselor de energie regenerabilă și de reducere a emisiilor de CO2 la nivel urban.”, spune Iulia Prodan (foto), realizatoarea conceptului, lector la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, specialist în Inginerie Geotehnică și CEO GreenTAGS.

Conceptul care stă la baza acestei tehnologii este de a utiliza elemente din beton armat care interacționează cu pământul și care sunt necesare din motive de rezistență și stabilitate (fundații, piloți, sisteme de sprijin a excavațiilor, sisteme de sprijin a pantelor și versanților etc.) și de a le transforma în schimbătoare de căldură, în timp ce pământul este sursa primară de energie.

Soluțiile tehnice GreenTAGS sunt o parte inovativă a soluțiilor de energie geotermală, și presupun costuri de implementare mult reduse față de sistemele geotermale clasice, oferind și o sursă locală de energie termică fără fluctuații de costuri în exploatare. „Am aplicat soluțiile noastre atât la instituții publice, cum ar fi corpul nou de Ambulator al Spitalului de Urgență Oradea, cât și la clădiri rezidențiale și clădiri de birouri.”, a adăugat Iulia Prodan.

Echipa GreenTAGS este formată, în momentul de față, din șase ingineri cu studii pe plan național și internațional, precum și cu experiență în ingineria geotehnică și a structurilor geoenergetice.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut