O companie clujeană umple țara cu stații de încărcare electrice

Compania clujeană Promelek XXI a pus în 2021 pe harta “benzinăriilor verzi” circa 200 de stații de încărcare electrice, atât în spații publice, cât și în locații private, destinate mașinilor 100% electrice sau hybrid plug-in.

Anul trecut, vânzările companiei pe acest segment s-au triplat comparativ cu anul anterior, tendința pentru următoarea perioadă fiind, de asemenea, de majorare.

Creșterea constantă a liniei de business destinată stațiilor de încărcare electrice va fi, și în acest an, influențată de multitudinea de proiecte în derulare, prin intermediul fondurilor guvernamentale și europene, unde coparticipăm oferind un pachet complet de consultanță în alegerea soluției, furnizarea și instalarea echipamentului prin parteneri acreditați. În anul 2022, mizăm pe o dublare a vânzărilor de astfel de produse”, a declarat Károly Nagy, directorul general al companiei.

El preconizează o creștere alertă a pieței de stații de încărcare electrice, în linie cu majorarea parcului auto de mașini electrice din România. Conform datelor Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile, autoturismele din această categorie (fie 100% electrice, fie hybrid plug-in sau full hybrid) aveau la începutul acestui an o cotă de piață de 15,5%, de 2,2 ori mai mare comparativ cu ianuarie 2021, când era de 7,1%, iar vânzările de autoturisme electrice s-au dublat în 2021 comparativ cu 2020.

Un procent important al stațiilor instalate de Promelek este destinat uzului rezidențial, urmat de cel pentru spațiile publice și parcările municipale. De asemenea, compania livrează stații și pentru proiecte de birouri, sectorul HoReCa, spații comerciale, parcări de autobuze sau biciclete electrice. Clienții comerciali sau cei publici își doresc stații de încărcare All In One, care dețin atât conectori de încărcare rapidă, standard european și standard asiatic pentru încărcare pe termen scurt, precum și conectori de încărcare lentă, pentru clienții care își permit o încărcare pe termen mai lung.

În general, clientul rezidențial dorește o stație de încărcare lentă, cu montaj pe perete, care să dețină protecție pe curent continuu și să aibă inclusiv conexiune remote pentru configurare și monitorizare printr-o aplicație mobilă. În acest caz, prețul mediu ajunge la circa 650 de euro”, a mai afirmat directorul companiei.

Promelek XXI și-a început activitatea în 1996, în Cluj-Napoca, sub denumirea Promod, oferind soluții pentru instalații electrice de joasă şi medie tensiune și servicii tehnico-comerciale și logistice. Din 2011 Promod a devenit parte a grupului Elektra din Spania, iar în 2016 compania și-a schimbat numele în cel actual. Compania este deținută, în proporție de 77,6%, de grupul Elektra, 19,4% este în proprietatea co-fondatorului companiei, Károly Nagy, iar 3% dintre acțiuni îi aparțin directorului executiv Remus Hațegan.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut