O companie clujeană dezvoltă aplicații de recunoaștere a dronelor ostile

Firma clujeană de software OVES Enterprise are în derulare mai multe proiecte, în regim de companie subcontractată, cu beneficiari precum Comisia Europeană, cu guvernele mai multor state și instituții de resort pe partea de Space and Defence (Spațiu și Apărare).

Mihai Filip, CEO OVES Enterprise

„Suntem parte în proiecte de această amploare după mai mulți ani în care am livrat soluții pentru cele mai mari companii private și am căpătat experiența și skills-uri de a gestiona și dezvolta proiecte mari și complexe.”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, menționând că aceste tipuri de proiecte angrenează cei mai buni ingineri din piață și, fiind pe un termen mai lung, le oferă stabilitate.

OVES Enterprise dezvoltă de softuri de detecție, recunoaștere și localizare de drone ostile, soft de localizare și detecție folosit de rețele de sateliți, scanarea retinei, cartografiere din spațiu, elaborarea unui sistem de protecție a instituțiilor publice împotriva atacurilor cibernetice, identificarea de vulnerabilități în sistemele informatice sau dezvoltarea unui sistem de ghidaj bazat pe inteligență artificială (AI) ce poate fi folosit de vehicule pentru a identifica rute periculoase, predispuse la atacuri.

„Este o cerere tot mai mare pentru astfel de proiecte complexe. Acestea presupun dezvoltare și implementare mai  ndelungate, dar și investiții mai mari. Așteptările, însă, sunt pe măsură: mai ales în cadrul proiectelor militare, unde  esponsabilii se așteaptă ca developerii implicați să cunoască la perfecție toate tehnologiile folosite în proiect”, mai spune Mihai Filip.

Companiile de IT vor avea un rol tot mai important în infrastructura proiectelor de tip Space and Defence, așa cum arată și cele mai noi inițiative ale NATO și Comisiei Europene. Rrecent, NATO a aprobat Carta DIANA, ce va reuni personal din domeniul apărării, din start-up-uri și companii tehnologice alături de personal academic, pentru a dezvolta proiecte pe bază de tehnologii emergente, inclusiv AI, procesare big data, tehnologii cuantice, dar și care vizează explorarea și securitatea spațială, biotehnologia și dezvoltarea de materiale noi.

Aliații au mai agreat cadrul pentru Fondul Multinațional de Inovare al NATO, primul fond multisuveran de capital de risc din lume și va investi un miliard de euro în start-up-uri aflate în stadiu incipient și alte fonduri de deep tech aliniate cu obiectivele sale strategice. Comisia Europeană a adoptat al doilea program anual de lucru al Fondului European de Apărare (EDF), ce va aloca aproape 1 miliard de euro pentru a invesții în capabilități strategice de apărare. În programul EDF pentru 2022, Comisia lansează acțiuni pentru a sprijini antreprenorii, întreprinderile nou-înființate și IMM-urile, și pentru a le aduce în ecosistemul industrial al apărării.

Înființată în 2015, la Cluj-Napoca, OVES Enterprise oferă servicii de software pentru proiecte din automotive, eCommerce, fintech, telecom, instituții guvernamentale internaționale etc. și are, în prezent, 107 angajați în birouri din România, Germania și Emiratele Arabe Unite.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut